TÜR, Gürbüz (İst. 1936): Vefa’dan transfer edildi ve beş sezon (1957-1962) Sarıyer’de tescilli kaldı. Bu süre içinde 72 lig, 1 kupa olmak üzere 73 resmi ve 13 özel maçla birlikte toplam olarak 86 maçta oynadı. Lig maçlarında 10 ve özel maçlarda 6 olmak üzere takımına 16 gol kazandırdı. Almanya’ya giderek Sarıyer’den ayrıldı.
TÜRBE ÇEŞME (SALİH PAŞA ÇEŞMESİ): Dursun Fakih Sokakta ve Sarıyer İsmail Akgün Devlet Hastanesinin yanındadır (H.1238-M.1822). Çeşmeyi Sadrazam Hacı Salih Paşa yaptırdığı için bu isimle de bilinir. Hastanenin bulunduğu alan eskiden mezarlıktı ve bu mezarlıkta bu sokağa bakan duvar dibinde Salih Paşa’nın Türbesi olduğu için hem ön sokağa Türbe Sokak adını verdiler, hem de çeşmeye “Türbe Çeşmesi” denildi. Çeşmenin kitabesinde “Sahib-ül hayrat vel-hasenat elhac Salih Paşa Sadr-ı Ali hala” (1238) yazılıdır.
TÜRBE ÇEŞME SOKAK: Sarıyer Merkez Mahallesi sokaklarındandır. Sarıyer İsmail Akgün Devlet Hastanesi ön cephesindeki sokaktır. Sokağa hem Sarıyer Deresi Sokaktan hem de Ortaçeşme Caddesinden girilir. Hastanenin olduğu alan eskiden mezarlıktı. Bu mezarlıkta Hacı Salih Paşa’nın türbesi vardı. Mezarlığın sokağa bakan köşesinde ve türbenin yanında bulunan çeşmeyi yaptıran Hacı Salih Paşa olması nedeni ile sokağa “Türbe Çeşme Sokak” denilmiştir.
TÜRENÇ, Tufan (Bursa 1945-2022): Gazetecidir, Sarıyer Bahçeköy’de ikamet etmektedir. Bursa Yenişehir’de doğdu (1945). Afyon Dumlupınar ilkokulundan mezun olduktan sonra Saint Benoit Fransız Lisesini bitirdi (1964). Gazetecilik Yüksek Okulundan mezun oldu ve meslek hayatına atıldı. Meslek hayatına stajyer muhabir olarak Milliyet Gazetesinde başladı. Bu gazetede 18 yıl aralıksız çalıştı. Bir süre Güneş Gazetesinde çalıştıktan sonra Hürriyet Gazetesine geçti. 1992 yılında köşe yazarlığına başladı ve 2017 de emekli oldu. Gazeteciler Cemiyeti ve Fenerbahçe Spor Kulübü Kongre üyesidir. Bir Gazetecinin Hayat,. 28 Yıl sonra Abdi İpekçi (2007, Erhan Akyıldız ile birlikte)); Babiali’nin Öteki Yüzü (2018); Aynadaki Yüzler. Yakın Tarihten İbret Öyküleri (2019) ve Abdi İpekçinin Dramatik Yaşam Öyküsü 2020, Erhan Akyıldız ile birlikte) kitaplarını yayımladı.
TÜRK ONKOLOJİ VAKFI: Yeniköy Askerlik Şubesi karşısındadır. Nuran Kocabıyık Kanser Araştırma ve Türk Onkoloji Vakfı Yeniköy Şubesine bağlı olarak 1993 yılından beri sağlık hizmeti vermektedir.
50. YIL TÜRKAN ŞORAY İLKÖĞRETİM OKULU: Rumelihisarı 50. Yıl Türkan Şoray İlköğretim Okulu 1973 yılında eğitim ve öğretime başladı. 1980’de yeni ilaveler yapılmış ve 1990/91’de ilköğretim okuluna dönüştürüldü.
TÜRKAY KİBRİT FABRİKASI: Özel teşebbüse ait ilk kibrit fabrikası olan Türkay Kibrit Fabrikası (Kav Kibrit de denilmektedir) İstinye Dereiçi Bölgesinde idi. Uzun yıllar faaliyetine devam ettikten sonra şehir dışına çıkarıldı.
TÜRKER, Orhan(İst. 1949): Marmara kolejinden sonra Gazetecilik Yüksek Okulunu bitirdi. İngilizce ve Yunanca bilen ve tercüman Rehber olarak Turizm alanında çalışmaktadır. Araştırmacı yazar olup yayımlanmış altı eserinden biri “Nihori’den Yeniköy’e” ismini taşımaktadır.
TÜRKER, Prof. Dr. Ahmet (Kerkük, 1948): KTÜ (Karadeniz Teknik Üniversitesi) Orman Mühendisliği Bölümünden 1977 yılında mezun oldu. 1979-1983 yılları arasında TÜBİTAK tarafından desteklenen doktora çalışmasını 1986 yılında tamamladı. 1989 yılında İ.Ü.İktisat Fakültesi Ekonometri Bölümünden ikinci Lisans diplomasını aldı. 1992 yılında Doçent, 2001 yılında ise Profesör oldu. İngiltere’de Oxford University, Oxford Forestry İnstitute’de, FAO bursiyeti olarak “Rural Development Forestry” kursuna katıldı. İ.Ü. Orman Fakültesi yanında İsparta, Bartın ve Düzce’deki Orman Fakülteleri ile İ.Ü. Tütün Eksperleri Yüksekokulunda Muhasebe, Ekonomi, Ormancılıak İşletme Ekonomisi, Sosyal Ormancılık ve Orman Değerlerinin Belirlenmesi isimli dersleri verdi. Fakülte ve Yönetim Kurulu Üyelikleri ile Bölüm Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulunduktan sonra 2006-2015 döneminde Ormancılık Ekonomisi Anabilim Dalı Başkanlığı yaptı.
TÜRKEŞ, Fethi (Bursa, 1942): Yedikule S. K. den transfer edildi aralıklı olarak iki sezon (1962-1963 ve 1964-1965) Sarıyer’de oynadı. Bu süre içinde 22 lig, 2 kupa maçı olmak üzere 24 resmi ve 7 özel maçla birlikte toplam olarak 31 maçta oynadı. Lig maçlarında 11 ve özel maçlarda 3 olmak üzere takımına 14 gol kazandırdı. Beşiktaş’a transfer olarak Sarıyer’den ayrıldı. 4 kez Ümit Milli ve 2 kez Ordu Milli takım formasını giydi.
TÜRKMEN, Cemalettin (Poyraz, 1930-2006): İ.Ü. Fen Fakültesi’nden Jeofizik ve Jeoloji Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. Etibank (Murgul) ve özel Verdi Şirketi’nde çalıştı. Emekli olduktan sonra yer altı suyu uzmanı olarak çalıştı. Sarıyer Spor Kulübü’nde 4 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. Sarıyer Spor kulübü Divan Kurulu üyesiydi.
TÜTÜNCÜ SÜLEYMAN EFENDİ: Cumhuriyet öncesinde Büyükdere’de muhtarlık yaptı.
UÇAK HANGARLARI: Türkiye’de ilk defa hava taşımacılığı Büyükdere hava alanından yapıldı. Uçak alanı Büyükdere (Çayırbaşı) çayırında idi. Halen Sahil Güvenlik Komutanlık binasının arkasında iki hangar inşa edildi. Bu hangarlar hala duruyor ancak bazı değişiklikler yapılmış durumda. Binaların yapılış tarihi ise 1924’dür.
UÇAL, Sibel (Sarıyer, 1963): Sarıyerli, Hüsnü Hat sanatçısı. İlkokulu Sarıyer Pertevniyal ilkokulunda. Ortaokulu Sarıyer Ortaokulunda ve Lise öğrenimini Sarıyer Vehbi Kaç Vakfı Lisesinde tamamladı. İ.Ü. Tarih Bölümünden lisans ve bilahare İ.Ü. Kültürel Miras ve Turizm önlisans eğitimi aldı. Sanat hayatına Sarıyer Halk Eğitim Merkezinde başladı ve klasik sanatlardan Hüsnü Hat ve Ebru sanatı eğitim programlarına katılarak (2008), Milli Saraylara bağlı klasik Türk Sanatları Merkezinde Hüsnü Hat Sanatına devam etti (2008-2009), Milli Eğitim Bakanlığından Çıraklık ve Yaygın Eğitim sertifikaları aldı. Klasik Türk Sanatları Merkezinde Ebru Sanatına devam etti (2012-2013). Milli Eğitim Bakanlığından Hayat Boyu Öğrenme Ebru Sanatı (El Sanatları Teknolojisi) alanında sertifika aldı. Sanat ve Tasarım alanında resim, guaj, boyama, karakalem tekniği programlarına katılarak sertifika aldı (2010-2012). Klasik Türk Sanatlar Vakfı “15 Sergi – 15 Seminer” İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Programlarına katıldı (2011), TBMM’ ne bağlı olarak “Ustaların İzinde” Dolmabahçe Sanat Galerisinde açılan Klasik Türk Sanatları sergisine Hüsnü Hat eseri ile katıldı (2012), Klasik Türk Sanatları Merkezinin geleneksel yılsonu karma sergisine ebru eseri ile katıldı (2013. Üyesi olduğu Rekreasyon Derneğinin tertiplediği “Genç Bakış”, “İlahi Aşk” “10 Kasım Atatürk’ü Anma ve 24 Kasım Öğretmenler Günü” kapsamında düzenlenen “Kasım Rüzgarları” sergisine Karakalem çalışmaları ile katıldı ‘2016). Okul öncesi çocuklara Suda Dans, Ebru Atölyesinde Atölye Çalışmaları ve Esbru Sanat Eğitimi verdi (2017-2018). Erken Yaşta Sanat Eğitimi Konulu, okul öncesi çocukların velilerine ve öğretmenlere sempozyumlar verdi (2018). Hamburg ve Çevresi Türk Sanatçıları İnsiyatifi Seçki Dergisinde Türkiye’den misafir sanatçı olarak iki eseri (Akkase, Ebru ve Hüsnü Hat yayınlandı (2019).
UÇAR, Şakir (Hacılar, 1959): İTÜ İnşaat Fakültesinden mezun oldu. Uçar Oyuncak San. ve Tic. Şti.’ni kurdu. Feriköy Spor Kulübü’nden başka bir dönem de Sarıyer Spor Kulübü’nde yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.
UĞUR MUMCU PARKI: PTT Evleri Mahallesindedir. 1.846,00 m²lik bir alan üzerinde kurulmuştur. 955,00 m²’lik yeşil alanı, 121,00 m²’lik çocuk oyun alanı ve 220,00 m²’lik spor alanı vardır.
UĞUR TAŞÇI PARKI: Ferahevler Mahallesindedir. 8.758,00 m²’lik bir alanı kapsamaktadır. 5.000,00 m²’lik yeşil alanı, 330,00 m²’lik çocuk oyun alanı, 2.208,00 m²’lik spor alanı ve 440,00 m²’lik bir de kreş bulunmaktadır.
UĞUR TAŞÇI PARKI VE SPOR KOMPLEKSİ: 2016 yılında Şırnak Cizre’deşehit düşen Sarıyerli Üsteğmen Uğur Taşçı’nın anısına Ferahevler’de yapılan Park ve spor kompleksi 10 bin metre kare alanı kapsıyor. Kompleks içinde bir park, basketbol ve futbol sahaları, jimnastik aletleri, seyir terası, yürüyüş parkuru, sosyal donatı alanı ile 7-14 yaş arasındaki çocukların yararlanması için Sarıyer Belediyesi Gençlik Eğitim Merkezi Şubesi ve 3-6 yaş arası çocukların eğitim aydığı Gündüz Bakımevi bulunuyor.
UĞURAL, Hüsnü ( ? ): Uzun süre Sarıyer’de Kaymakamlık yaptı. Sonra Beden Terbiyesi İstanbul Bölge Müdürlüğü (İl Gençlik ve Spor Müdürü) görevinde bulundu. Sonra da Edirne Valisi oldu. Atatürk’ün Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati’nin kardeşidir. Sarıyer Kaymakamlığından Vali olarak giden ilk kişidir.
UĞURCAN BALIK LOKANTASI: Merkez Sarıyer’de ve Ali Kethüda Camiinin solunda deniz cepheli olan büyük bir balık lokantası idi. Burada hiç müzik yapılmadı. İstanbul’un en şöhretli balık lokantası olarak ünü yurt dışına taştı. Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen iş adamları, bilim, siyaset, devlet adamları ile sanatkârlar ve turistlerin çok sık uğradıkları bir yerdi. Ailesi arasında çıkan bir anlaşmazlık sonunda bu ünlü lokanta Sarıyer belediyesine devredildikten sonra yıktırıldı ve ön kısmı park yapıldı. Ana bina ailenin mülkiyetinde bulunmaktadır.
UĞURLU, Tuluyhan (İst. 1965): Rumelihisarlı’dır. Piyano çalmaya küçücük yaşta başlamış ve dört yaşında keşfedilmiştir. Dört yaşında İstanbul Belediyesi Konservatuarı Piyano Bölümüne kabul edildi. 7 yaşında devlet tarafından açılan “Harika Çocuklar Sınavı”nı kazanarak yurt dışına müzik eğitimi almaya gitti. Lise ve konservatuarın ardından Viyana’da Müzik Akademisi’ni bitirdi. Bu Akademiden master lisansını aldı. Klasikleri bıraktı ve kendi eserlerini seslendirmeye başladı. Canlı konser kayıtlarından oluşan “Go With God” ve “Kutsal Kitaplardan Ayetler “isimli iki albümü var. Birçok filmin müziğini yaptı. “Mustafa Kemal Atatürk ve Güneşin Askerleri”; büyük depremin ardından “Şehrin Gözyaşları” isimli eserlerini besteledi ve bunları albüm yaptı. Son eserlerini “Beyazıt’ta Zaman” isimli albümde topladı. İlk senfonisi olan “Senfoni Türk” ü tamamladı. Bu eserin orkestrasında mehter takımı ile Türk müziği enstrümanlarını kullanarak bir ilke imza attı. 2003’den beri kapalı alanlarda konser vermiyor. Konserlerini; Nemrut Dağı, Sirkeci Garı, Hattuşya, Truva, Tuşba antik kentleri, Dolmabahçe, Yıldız, Çırağan ve Beylerbeyi Saraylarında ve Çimenlik Kalesi gibi mekânlarda verdi. 26 Ağustos 2005’de sabah saat 05.30’ da piyanosunu 1753 metrede Kocatepe’ye çıkararak Atatürk ve Şehitler için çaldı. 2005’de İstanbul Tanıtım filminin müziklerini yaptı.
UHUT CAMİİ: Reşitpaşa Mahallesinde inşa edilen yeni camilerden olup her hangi bir tarihi özelliği yoktur.
ULU CAMİ: Rumelikavağı meydanındadır. Eski küçük mescit yıktırılarak yerine inşa edildi (1979). Osmanlı mimarı tarafından yapılan camiin tarihi özelliği yoktur.
ULUÇ HASAN PAŞA CAMİİ: Kefeliköy’de Kaptan-ı Derya Uluç Hasan Paşa tarafından 16.yy. yaptırılan mescide sonraları Damat Abdülhayr Mehmet Efendi tarafından bir minber yaptırılarak cami haline getirildi. Bu cami ve civardaki evlerin bir kısmı büyük Sarıyer selinde (1907 veya 1912)’de yıkılarak denize sürüklenmek suretiyle ortadan kalktı.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)