Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-115

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-115
Okunma : Yorum Yap

YENİKÖY SPOR KULÜBÜ HALI SAHASI: Yeniköy Spor Kulübü halı sahası, Yeniköy Köybaşı Caddesi üzerindedir.

YENİKÖY SPOR KULÜBÜ TESİSLERİ: Yeniköy Spor Kulübü sosyal tesisleri Askerlik Şubesinin yanında ve Parkın deniz kıyısındadır. Tesis içinde kafeterya, restaurant, plaj bulunmaktadır.

YENİKÖY ŞEHİTLİĞİ: Yeniköy’ün üst kısımlarında olan Türk mezarlığının deniz tarafında bulunmaktadır. I. Dünya Savaşı sırasında şehit olan 6 Tunuslu asker bu mezarlığa gömüldüğü için buraya şehitlik denildi. 1960 askeri yönetim zamanında şehitlik nedeni ile mezarlık bir süre kapatıldı ise de sonra tekrar açıldı.

YENİKÖY VAPUR İSKELESİ: Boğaziçi’nin en önemli iskelelerinden biridir. İlk iskele Yeni Kahve mevkii önündeydi. 1889’da bu iskeleye bir memur odası ilave edildi. 1908’de ise bu iskele yıktırılıp yerine yeni inşa edildi. İskele Boğaziçi’nin merkezi bir yerinde olduğu için aktarmalar buradan yapılırdı. Beykoz, Paşabahçe, Çubuklu ve diğer Anadolu yakası iskelelerine gidecek yolcular buradan aktarma yaparak giderlerdi. Halen Yeniköy-Beykoz arasındaki seferler buradan yapılmaktadır. Aktarma sisteminde iskelede yığılmalar olduğu için yakınmalarda olurdu. Nihayet 1950’li yıllarda bu sistemden vazgeçildi. İskele kazık sisteminde yapılmıştır. Hemen yanı başında deniz taşıma motorlarına ait iskele mevcuttur. Yeniköy vapur iskelesi halen kullanılmaktadır.   

YENİKÖY VLAHERHA AYAZMASI: Yeniköy, İstinye arasında ve tepede olan bu ayazma, birkaç basamakla inilen bir bodrumun içindeydi ve 1960’lı yıllara kadar ziyaret ediliyordu.

YENİKÖY YENİ CAMİ ÇEŞMESİ: Yeniköy Yeni Cami bahçesi içinde bulunan tipik bir cami çeşmesidir (M.1966). Cami bahçesine girişte soldaki duvara bitişiktir.

YENİKÖY YENİ CAMİ YANINDAKİ ÇEŞME: Yeniköy Yeni Caminin kıble duvarının sol tarafında bulunan bu çeşme büyük duvar çeşmesidir. Çeşmenin kitabesi yok. Ne zaman kim tarafından yapıldığı bilinmiyor.

YENİKÖY ZEKİ MÜREN PARKI: Yenköy’de Alb. Osman Sokak üzerinde yapılan bir park Sanatçi Zeki Müren’in ismi ile açıldı. Park 1.385 m² alanda kuruldu. 80 m² oyun, 679 m² dinlenme alanı, 82 m² fitness ve 444 m² de yeşil alanı var.

YENİKÖY ZOGRAFYON KIZ İLKOKULU:  Zografyon Kız İlkokulu 1872 yılında banker Hristakis Zografos tarafından yaptırılmıştır. Mimarı, Kostantinos Dimadistir. Mükemmel mimarisi ile dikkat çeker. Bu okul 1970 yılına kadar eğitim verdi. Bu tarihte öğrenci yokluğu nedeni ile kapandı.

YENİKÖY’DEKİ RUM MEZARLIKLARI: Yeniköy’deki Rum meşatlıkları (mezarlıkları) Panayia Kumariotisa Kilisesi, Ayios Yeorgios Kilisesi ve Ayios Nikolaos Kilisesi bahçesinde bulunmaktadır.

YENİMAHALLE: İlçenin deniz sahil şeridinde yer alır. Rumelikavağı, Sarıyer ve Maden mahallelerinden sınır alır. Yenimahalle Boğaziçi’nin en eski yerleşim yerlerinden biridir. Antik çağdaki ismi adı Neopolis’ti. Bu sözcüğün anlamı da Yenikent/Yenimahalle idi. Antik çağda bu semte Amieton, Bizans döneminde ise Anilton da deniliyordu. 1992 nüfus sayımına göre mahallenin nüfusu 3.558’dir.

YENİMAHALLE CADDESİ: Hacı Ömer (Kumsal) meydanından başlayarak Yenimahalle’nin girişine kadar devam eder. Deniz Apartmandan sonra ve Yürek Yakan Sokak başında son bulur.

YENİMAHALLE CAMİİ: Yenimahalle Cami Osmanlı mimarı tarzında yapılan bir cami olup mimari bir özelliği yoktur. Cami 1959’da ibadete açıldı.

YENİMAHALLE PARKI (Muhtarlık Altı): Bahçeköy’dedir. 575,00 m²’lik bir alan üzerindedir. 105,00 m²’lik yeşil alanı, 89,00 m² çocuk oyun alanı bulunmaktadır.

YENİMAHALLE RUM İLKOKULU: Yenimahalle Kilisesinin arka sokağındaki bu Rum ilkokulu çok uzun yıllar hizmet verdi. Yenimahalle’de çıkan bir yangın sırasında okulda yanınca, Rum cemaat yeni bir okul daha açtıysa da uzun ömürlü olmadı ve cemaatin azalması üzerine bu okul kapandı.

YENİMAHALLE SPOR KULÜBÜ: Gayri federe olarak 1930’lı yıllardan beri yazlık takımlarla faaliyet gösteren kulüp 1983 yılında kuruluşunu gerçekleştirerek resmiyet kazandı. Yenimahalle Spor Kulübü: Eyüp Odabaşı’nın başkanlığında, Ahmet Ali Kaya, Ahmet Kalayoğlu, Mehmet Sağlam, Cengiz Çırçır ve Yüksel Özmen tarafından kuruldu. Kulüpte Eyüp Odabaşı, Selim Bayraktar, Besim Balık, Abdullah Denizeri, Ahmet Derviş Çetin, Mehmet Aslan, Arif Odabaşı başkanlık yaptı. Kulüp futbol dalında faaliyet göstermekte ve İstanbul Amatör liginde yer almaktadır. İst. Amatör Kümede lig maçlarına 1988/89 sezonunda 2. Kümeden başladı. 1996/67 sezonunda Grup Şampiyonu olarak I. Kümeye yükseldi. 1999/2000 sezonunda ikinci kez şampiyon olduktan sonra maddi imkânsızlık nedeniyle ligden çekildi. Uzun bir aradan sonra tekrar lig maçlarına katıldı ve 2011/2012 sezonunda İst. 2. Küme’de grubunda Şampiyon olarak I. Kümeye yükseldi. 

YENİMAHALLE VAPUR İSKELESİ: Boğaziçi’nin eski iskelelerinden biriydi. Koyda olduğundan yolcu gemilerinin konakladıkları iskelelerdendi. Motorlu taşıt vasıtalarının çıkması ve yöre halkının göç vermesi nedeniyle yolcu sayısında büyük düşüş olunca iskele 1982’den sonra kapatıldı ve sonra da yerinden söküldü.

YERİTZ MANGANTS (SURP) ERMENİ KİLİSESİ: Reşitpaşa Aktar Apti sokaktaki kilise 1840’da Misak Amira tarafından ahşap olarak yaptırıldı. 1884’de kâgir olarak yeniden inşa edildi, 1984’de ise onarım gördü.

YERLİKÖY ÇİFTLİĞİ: Zekeriyaköy’ün doğu tarafında bulunan çok eski bir yerleşim bölgesi iken sonraları terk edildi. Bu büyük alan zamanla çiftliğe dönüştürüldü ve Yerliköy adını aldı. Çiftliğin büyük bir kısmı imara açıldı.

YERSU, Cevat: Bir dönem Yenimahalle muhtarı olarak görev yaptı.

YEŞİL YUVA GAZİNOSU: Sarıyer vapur iskelesi karşısında ve Soyuer Yalısının bitişiğinde idi. Çok uzun yıllar gazino, restaurant ve çay bahçesi olarak kullanıldı. 1970’li yıllarda kapatıldı.

YEŞİLTEPE PARKI (192. Sokak Parkı): Ayazağa Mahallesindedir. 1.180,00 m²’lik bir alanı kapsar, 800,00 m² yeşil alanı bulunmaktadır.

YETMİŞBİR, Mustafa (İst. 1943- 2000 ): Futbola Vefa’da başladı. Taçspor’dan transfer edildi ve yedi sezon (1966-1973) Sarıyer’de tescilli kaldı. Bu süre içinde takım kaptanlığını yaptığı kulübünde 160 lig, 8 kupa ve 4 turnuva maçı olmak üzere 172 resmi ve ayrıca 34 özel maçla birlikte toplam olarak 206 maçta oynadı. Sarıyer’de futbolu bıraktı ve kulübeüye oldu. Sarıyer spor kulübünde bir dönem başkanlık (1997/1998) ve beş dönem de (1992-1997) yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. Karadeniz Çevre Koruma Vakfı Kurucu Üyesidir.

YILDIRIM, Necati (Borçka/Artvin, 1966):. Kartal Lisesini 1984 yılında bitirdi, aynı yıl İ.Ü. Hukuk Fakültesine girdi ve 1990’da mezun oldu.1991’de serbest avukatlığa başladı. İstanbul Barosu’nda Başkan Yardımcılığı (Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu) görevini yaptı. Halen Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu’nda üyedir. Türk Kızılay’ı Sarıyer şubesi yönetim kurulu üyeliği ve başkan yardımcılığı görevini iki dönem yürüttü.Sarıyer Spor Kulübünde Yönetim kurullarında iki dönem genel sekreter olarak görev yaptı. CHP Sarıyer İlçe Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığında ve çeşitli komisyonlarda görev yaptı. Sarıplatform Derneğinin kurucu üyesi olup uzun süre Başkan yardımcılığı yaptı. Çeşitli gazetelerde makale ve köşe yazısı yazdı. İstanbul Barosu’nun düzenlediği “Orman ve çevre açısından 3.Köprü Panelinde, Cumhuriyet Dönemi kentleşme kültürümüz” adlı semineri için hazırladığı “Cumhuriyet Dönemi Kentleşme Kültürümüz” başlıklı sunumu İstanbul Barosu tarafından kitap olarak yayınlandı. 1-İstanbul Barosu “CMK Eğitim Belgesi” 2-İstanbul Barosu “Fikri ve Sınai Mülkiyet Hukuku Sertifika Programı” 3-Türkiye Barolar Birliği “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi” Eğitim Semineri 4-İstanbul Barosu “Çevre ve Kent Hukuku Afet Yasası ve Kentsel Dönüşüm” 5-İstanbul Barosu “Kadın Hakları Uygulama Eğitim Belgesi” 6-Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığı “Tüzel Kişilik Perdesinin Aralanması” Konulu Uluslar Arası Ticaret Hukuku Sempozyumu Katılım Belgesi 7-Ünicef “Önce Çocuklar” Konulu Program Katılım Belgesi 8-Kadir Has Üniversitesi “Spor Hukuku ve Yönetimi” sertifikası 9-SODEV “Yerel Yönetimler Okulu” sertifikası 10-Türk Kızılay’ı “Afete Hazırlık ve Müdahale Eğitimi” sertifikası sahibidir.

YILDIRIM, Osman (TONYA, 1965): Sarıyer altyapısında oynarken Çarşambaspor’a transfer etti. Bilahare bu kulüpten tekrar transfer edildi ve profesyonel takım kadrosunda aralıklı olarak 9 sezon  (1984-1983 ve 1987-1995) tescilli kaldı. Bu süre içinde 179 lig, 21 kupa, 5 turnuva ve 13 amatör lig maçı olmak üzere 219 resmi ve ayrıca 78 özel maçla birlikte toplam olarak 297 maçta Sarıyer forması giydi. Lig maçlarında 22, kupa maçlarında 5, amatör lig maçlarında 4 olmak üzere resmi maçlarda 31 ve özel maçlarda attığı 28 golle toplam olarak takımına 59 gol kazandırdı. Sarıyer’de takım kaptanı olarak görev yaptı. Küçükçekmece’ye transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı. 2 kez A Milli takım formasını giydi. Futbolu bıraktıktan sonra antrenör kurslarını tamamlayarak lisans aldı. Sarıyer dâhil pek çok kulüpte teknik eleman olarak görev yapmaktadır. Sarıyerli Profesyonel Futbolcular Derneği, 1940 Sarıyerli Sporcular derneği ve Büyükdere Spor Kulübü Derneği üyesi olup bu derneklerde yönetici olarak görevler üstlendi.

YILDIRIM, Prof. Dr. Melikşah  (Kastamonu/Pınarbaşı 1949), Üniversite Öğretim Üyesi. İlk,Orta ve Lise öğrenimimi Kastamonu’da tamamladı. Liseden mezun oldu. 1967 yılında İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’ne girdi. 1972 yılında Orman Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. Kısa süre Orman İşletme Mühendisi olarak çalıştı. 1973 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nın Yurtdışı Doktora Bursunu kazanarak Almanya’da önce bir yıl yabancı dil eğitimi gördü. Daha sonra Doktora eğitimini Göttingen Georg August Üniversitesi’nde 1978 yılında tamamlayarak “Ormancılık Bilimleri Doktoru” ünvanını aldı. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’nde Dr. Asistan olarak göreve başladı. 1980-1981 Yılları arasında askerlik görevi, Kayseri-Erkilet Hava Üssü’nde almanca mütercim-tercüman olarak tamamladı. 1982 yılında Yardımcı Doçent, 1984’de Doçent ve 1992’de Profesör ünvanlarını aldı. 1984-1985 yıllarında 1,5 yıl süre ile Almanya’da REFA Enstitüsünde eğitime katılarak “REFA Öğretmeni” ünvanını aldı. 1987 -1989 yılları arasında Milli Prodüktivite Merkezi İstanbul Bölge Müdürlüğü görevini sürdürdü.1999 yılında İ.Ü. Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümündeki öğretim üyesi görevinden emekli olarak ayrıldı. Aynı yıl KALE Grubu şirketlerinden KALEDATA’nın kuruluşunda bulundu ve 2009 yılında emekli olana kadar aynı şirkette Eğitim ve Yönetim Danışmanlığı Müdürü olarak görev yaptı. 2011-2016 yılları arasında, İstanbul Arel Üniversitesinde kadrolu öğretim üyesi olarak çalıştı. Akademik yaşamında yayınlanmış 7 kitap, 26 bilimsel makale, 10 bildiri ve 2 çeviri eseri vardır.

YILDIZ, Mehmet (Sarıyer, 1946): Sarıyerli’dir. Ticaretle uğraşır. Bir süre yurtdışında çalıştıktan sonra yurda döndü. Babasının mesleği olan balık ticareti ile ilgilendi, halen bu işi yapmaktadır. Sarıyer Balık Satıcıları Derneği Kurucu üyesidir. Uzun süre yönetim kurulu sonra da Dernek Başkanı olarak görev yaptı. Sarıyer Spor Kulübünde Yönetim Kurulu üyesi olarak 4 dönem (2007-2010 ve 2011-2012) yer aldı ve. Genel Kaptan olarak görev yaptı. 1940 Sarıyerli Sporcular Derneği üyesi olup yıllarca yönetim kurulunda bulundu. Yenimahalle Spor Kulübünde uzun yıllar yönetim kurulu üyesi olarak görev aldı. TED (Tenis Eskrim Dağcılık) Kulübü üyesidir.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)