Başarılı sosyal medya uzmanı Muhammet Alper Abul, sosyal medyanın bireysel ve kurumsal kullanım açılarından bugününü ve yarınını yorumladı ve yakın gelecek için öngörülerini paylaştı. Günümüzde sosyal medyanın geldiği noktayı vurgulayan Abul, yakın gelecekte kavramların değişeceğinin altını çizdi. Abul sözlerine şöyle devam etti.
Sosyal medya, son birkaç yılda hayatımızın bir parçası haline geldi ve gelecekte de önemini koruyacağına dair güçlü işaretler var. Pandemi süreci ile birlikte başlayan bağımlılık dozumuzun artışı hızını kaybetmeden devam ediyor. Sosyolojik ve psikolojik açıdan kötü sonuçlarının olduğu aşikar olsa da ne yazık ki günümüzün realitesi sosyal medyanın hayatlarımız üzerine etkisinin her geçen gün artması.
Bireysel kullanıcılar noktasında geçmiş zamanlarda oluşturulmuş gerçeklikler, masaüstü çalışmalar ve benzeri paylaşımlar önde iken artık takip edilme algısında gerçeklik ön plana çıkmış durumda. Ünlü ve tanınan kişiler noktasında teknolojinin gelişimi ile birlikte abartılmış paylaşımlar artık yerini doğal olan, gerçeğe yakın paylaşımlara bırakıyor. Etkileşim noktasında daha fazla trafik üreten bu paylaşımlar aidiyet açısından daha fazla iletişim sağlıyor.
Sosyal medya dünyasının en önemli unsurlarından biri yaratıcı olmak. Bunu denerken çok fazla iş kazası gözümüze çarpıyor. Bu noktada en önemli uyarımızı yapalım. Başkasına benzemeye başkasının yaptığına benzetmeye çalışmayın özgün ve yaratıcı olurken doğallıktan yana durun. Bu kitlenizin artması ve etkileşim sayılarını ciddi manada etkileceyektir.
Ünlü kişilerin bireysel ve kurumsal pazarlama çalışmalarına karıştığı ürün tanıtımları ve benzeri para kazanma biçimlerinde temel mesele artık sadece takipçi sayıları değil. Etkileşim ve organik açıdan doğrusal parametreler benzeri pazarlama çalışmaları yapan kurumların iştahlarını kabartıyor. Marka ünlü birleşimleri açısından da doğallık ve güven algısı daha da önemli hale geliyor.
Reklamın ve bir şeyleri tanıtmanın her yerden gözümüze girdiği günümüzde tanıtan yada anlatan kişinin tanıttığı yada anlattığı ürünün ne olduğu da önem kazanmaya başladı. Özellikle dış ticaret yapan şirketler stok eritme çalışmalarında sosyal medya çalışmaları kullanıyorlar. Bu iş süreçlerinde “Satarım Geçerim” diyen ünlüler kendileri açısından güven algısını kırdıkça yakın gelecekte ne yazık ki kendileri için tehlike çanları çalmaya başlayacak. Birinin sizi sosyal medyada takip ediyor oluşu size duyduğu sevgi kadar güvene de dayalı. Bu güveni kıranlar, yada kırılmasını önemsemeyenler ağır ağır bu dünyadan çekilmek zorunda kalacaklar. Sosyal medyayı bireysel kullanarak bunu ticari bir açıya dönüştüren kişi ve kişilerin doğru algısal iletişim bilen kişi yada kurumlardan destek almaları artık bir mecburiyet olma noktasına geldi. Bireysel olarak çıkılan bu yol geldiğimiz günde bir işletmeye dönüşmüş durumda ise bunun aidiyet, güven, gerçeklik gibi başlıklar açısından profesyonel yönetilmesi gerekiyor. “Satarım Geçerim” diyenlerden “Vazgeçilecek” günler yaklaşıyor.
İşletmeler için sosyal medya daha da önemli hale geldi. İletişimin diğer unsurları da önemli olmakla birlikte roller biraz değişti. Algısal zeka, gelişen yapay zeka modellemeleri bu rol değişimin önemli parçalarını oluşturdu. Kurumsal anlamda sosyal medya mecraları değişken gibi görünse de kurumsal ve bireysel tarafın iç içe girdiği birçok mecra da önemini her geçen gün artırıyor. Bu iç içe geçme durumu artarak devam edecek. Yakın gelecekte yeni mecralar ve yeni teknolojik alt yapılar oyuna katılacak. Birçok platform kendini geliştirip güncel hayatta daha büyük kolaylıklar sağlamanın peşine düştü. Bunları takip edebilmek bile büyük bir zaman gerektiriyor. Bu konuda çalışan profesyonel kurumlar ekipler ve kişiler bu dünyayı sürekli takip edip çalıştıkları kişilere sunduğu hizmetin kalitesini artırmak zorunda.
İçerikler çoğaldıkça en çok aranan kavram “Yaratıcı Sadelik” olmuş durumda. Benzememek çok zor olsa da kurumların temel pazarlama politikalarına hizmet etme meselesi büyük önem arz ediyor.
Kurumsal Sosyal Medya yönetiminde parametreler teknolojinin her geçen gün gelişimi ile birlikte değişiyor. Farklı konu ve alanlarda birbirlerinin önüne geçen mecralar kendi boşluklarını kapatmak için yarış içindeler. Tamda burada yani sosyal medya üzerinde ürettiğiniz gerçeklik noktasında güvenlik kavramı çok daha önemli olmaya başladı. Ne kadar kabul etmesek te sosyal medya ve dijital dünyanın iyi uzmanları olduğu kadar kötü uzmanları da var. Kurumsal anlamda bu dünyayı yönetirken yada yönettirirken bir çok riskli alanda çalışmalar yapılıyor. Son bir not ekleyebiliriz. “Sosyal Medya veDijital Dünyada Güvenlikten tasarruf olmaz”
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)