Son Dakika Haberler

Katliamları ve Soykırımları Unutmayacağız.

Katliamları ve Soykırımları Unutmayacağız.
Okunma : Yorum Yap

Sarıyer Belediyesi Temmuz Meclisi 2. oturumunda CHP Meclis Üyesi Nilgün Kral, 2 Temmuz Madımak olayı, 5 Temmuz Erzincan Başbağlar, Kutsal aylardan Muharrem ayını anacağız. Hz Hüseyin’in şahadet günü, yanında 72 yareni ile birlikte şehit edildikleri gün.

“Fuzuli derki. Evren kalem olsa, denizler mürekkep olsa, bu acı gün anlatmakla bitmez. O yüzden de bazı olayları anlatmak, onları tekrar yaşamak çok zor gelir, 11 Temmuz Srebrenitsa olayının Birleşmiş Milletler üyesi bağımsız bir ülke olan Bosna Hersek’in komşusu sırbistan tarafından yok edilmek üzere saldırıya uğradığı savaş sırasında Birleşmiş Milletlerin koruması altındaki bir bölgede 2. dünya savaşından bu yana Avrupa’da işlenen en büyük insanlık suçunun Srebrenitsa daki boşnak soykırımının yıl dönümü. “

Nilgün Kral, 11 Temmuz Srebrenitsa soykırımını anma konuşmasın da bugün Gazze’de yaşanılanların soykırım olduğunu belirtti.

“Yıl dönümü 1991’de Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’nin dağılmasının ardından Bosna Hersek Cumhuriyeti bağımsızlık için referandum düzenledi, katılan seçmenlerin %99 Evet demesi ile 1 Mart 1992 de bağımsızlığın ilan etti.

Sırpların 1992’de Ağustos 1995’e kadar süren bu saldırı büyük sırbistan’ı kurmak amacıyla Bosna Hersek topraklarını Boşnak nüfusundan temizlemek için etnik temizlik soykırım amacını taşıyordu 1992 yılının Nisan ayının başında Mayıs ayının ortasına kadar Srebrenitsa ve içerisinde bosnalı sırp güçlerin kontrolü altındaydı.

6 Temmuz 1995 sabahı saldırıya başladı. Bugüne kadar 8.372 kişi ormanlık alanda tanıdıkları fabrikada ve depolarda öldürüldü.

Lahey adalet divanı 26 Şubat 2007 de Srebrenitsa katliamının soykırım olduğuna karar verdi.

23 Mayıs 2024 tarihinde ise Birleşmiş Milletler genel kurulunda 11 Temmuz Sebastian soykırımı anma günü olarak kabul edildi. Bu kararlar insanlık tarihinin en karanlık bölümlerinden birini oluşturan Srebrenitsa soykırımının uluslararası toplum tarafından tanınması ve anlaşılması için önemli adımlar olsada yaraların sarılması ve aynı suçların bugün Gazze’de, yarın dünyanın başka bir yerinde tekrarlanmaması için daha yapılması gereken çok şey var. Tüm insanlığın sorumluluğundadır. Bu insanlık suçunu unutmayacağız, unutturmayacağız, çocuklarımıza ve gelecek kuşaklara anlatmaya devam edeceğiz. dedi. “

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)