Son Dakika Haberler

Kapatılan Liseler mi Ne Olacak? Mahiye Morgül

Kapatılan Liseler mi Ne Olacak? Mahiye Morgül
Okunma : Yorum Yap

mmorRize Fener Lisesi öğrencileri okulu kapattırmamak için eylem yapmışlar, haberlerde izledim. Sırada bütün Liselerin kapatılması var, yazmıştım, bir daha anlatayım.
Lise diye bildiğimiz 4 yıllık orta öğretim okullarının önce tüm dersleri eşitlendi, adı Anadolu oldu ama hepsi dümdüz edildi. Müfredatları kuşa döndü, ne Fen Lisesi kaldı, ne Ticaret Meslek Lisesi, ne İmam Hatip, ne Kimya, ne Güzel Sanatlar, ne Hemşirelik… Hepsinin dersleri pek yakında internetten açık öğretime devrediliyor. Sonra işsiz kalan öğretmenleri ne olacak diye sormayın, şimdi konumuz bu değil.
Devlet küçülüyor, yeni neslin eğitimini devlet (bu hükümet) başından atıyor, iş velinin başına kalıyor. Veli parası kadar bilgi satın almakta “serbest” (özgür!) olacak.
Resmi ağızlarda sıkça duyduğumuz şey budur; “artık eğitim yok, bilgi satın alma var”… Yani, “artık okul yok” demiyorlar, böyle diyorlar. İsteyen internetten isteyen istediği yerden, ama mutlaka paran kadar bilgi alacaksın… Yeni bir kapitalist Pazar açılıyor. Bunda bütün lobiler ve partiler hemfikir, bu yüzden sessiz onayla geçti MYK yasası.
Sadece Rize’den değil, birçok ilden sesler geliyor. İstanbul’da kaç okul bu durumda. Örneğin, tadilat diye lise öğrencileri bir vakıf binasına taşınmış, ama tadilat bitince lise binası ortaokul olmuş, şimdi geri dönemiyorlar. Bu yıl son sınıf öğrencileri haydi gitmiş olsun, kalan sınıflar ne olacak, bilinmiyor, seslerini duyurmak için e-posta dert yanıyorlar.
Ben biliyorum; internetten sınava girerek sınıf atlayacaklar. Devam mecburiyeti kalktı bile. Yani liseler berhava!
Bu yıl Lise son sınıflar İnkilâp Tarihi dersinden bilgisunarda (internet) sınava girdiler. Artık dışarıdan birer ders birer ders lise dersi sınavına giriş yolu açıldı.
Gündeme geldi, fakülte giriş sınavlarında devlet aradan kalkıyor, Fakülteler kendi giriş sınavlarını yapacak. Bu demektir ki veli, gencin başvurduğu fakülte sayısı kadar sınav parası ödeyecek ve artık isim yapmış fakülteler daha seçkin öğrenci gelsin diye yüksek fiyat uygulayabilecek. Yaşasın kapitalizm, arz talep dengesi fiyatı belirleyecek. Tıpkı ABD’de Nevyork okullarıyla kuzey batı şehirlerindeki fakülte ücretleri gibi oluruz biz de; doğu-batı arasında uçurum yüz katına çıkar, şimdiki eşitsizlik kat be kat artar.
“Sınıf atlama sistemi geliyor” denilen şey, “ Sınav piyasası geliyor” demektir. Sınav piyasası şirketleri kaplar her yeri, önce yerli sonra yabancı şirketler gelir. Yöntemi desteklediğimden değil, yoksul ailelerin bilgiyi parasız temin etmesi için ders kitaplarını toplayıp bilgisunar sitemde Mayana Kitaplığına koydum, en çok yoksul ailelerin işine yarayacak.
Sınav şirketleri, İş-Kur gibi, Mesleki Yeterlilik Kurumuna bağlı olarak kuruluyor. Bu kurumun 5544 sayılı kuruluş yasasının tutanakları 2016’ya kadar halkta gizleniyor. Lütfen merak edenler olsun. Sertifika ve Akreditasyon Piyasa üst kuruludur, yabancı sınav şirketleri için kuruldu burası. YÖK de yok, MEB de yok artık. Nasıl olur demeyin, bir örnek vereyim.
Yabancı Dil sınavlarına nerede hazırlanıyorsunuz ve sınava nerede giriyorsunuz?  Her ikisinin de patronları yabancı mı değil mi? İngilizce ders kitapları piyasasında hangi şirketler egemen?
İngilizce’den sonra sırada bütün lise derslerini dışarıda veren ve sınav yapan yerlerin açılması var. Dersaneler bu işin yeri olacak. Kaç öğrenci kayıt yaptırmışsa devletten o kadar vergi indirimi ve o kadar kredi desteği alacak şirket! Şimdilerde dersaneler kapanırken bazı zincir dersanelerin öğrenci toplamaya devam etmelerinin anlamı budur.
Nasıl? Kapitalist eğitim sistemi geldi mi? Anayasa artık bu sisteme göre değişmez mi?    Eğitimde kamucu-halkçı rejim berhava edilirse, kamucu anayasası da berhava edilir. Bilelim ki, hazırlanmakta olan bölücü anayasa aynı zamanda kapitalist-emperyalist anayasadır, bunun doğunun Kürt köylüsünü daha fazla yoksullaştırmak olacağını görmek gerekir.
Liseler işte böyle, Halkçı Cumhuriyet rejimi biterken kapanıyor. Şimdi, şehir merkezlerindeki adları Cumhuriyetle özdeş liselerin tabelaları sökülmez mi?
Liselerin kapatılması bir rejim değişikliğidir. Bilimi bir avuç elitin imtiyaz sahibi olmasına yarayacak şekilde halk çocuklarına yasaklamak daha demokratik bir anayasa asla değildir. Bu günahı işleyenlerin Müslüman Türk halkına mı yoksa kapitalist dış lobilere mi hizmet ettiklerine varın siz karar verin.
Bugün 2 Mart, Rize’nin Rus işgalinden kurtuluş günüdür. Rizeli gençler Fener Mahallesinde kapatılan Lise için yürüyor. Gençler, eğitim hakkını onların elinden alan ve yüzünü göstermeyen bir başka düşman devletin işgaliyle karşı karşıyadır, nasıl bayram etsinler?
Mahiye Morgül /2 Mart 2013
 
 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)