Son Dakika Haberler

Fed Kara Para Peşinde, Ziraat Bankası’ndan Plan istedi

Fed Kara Para Peşinde, Ziraat Bankası’ndan Plan istedi
Okunma : Yorum Yap
abd_fed_karapara
Amerika Merkez Bankası (Fed), Ziraat Bankası’nın New York şubesi üzerinden gerçekleştirdiği işlemleri, “kara para yönünden” riskli buldu

17 ve 25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarına konu olan İranlı iş adamı Rıza Zarrab’ın “para transferleri” Türk bankalarını da uluslar arası arenada zor durumda bırakmaya başladı. Amerika Merkez Bankası (Fed), Ziraat Bankası’nın New York şubesi üzerinden gerçekleştirdiği işlemleri, “kara para yönünden” riskli buldu. Yani 2012 yılının 1 Temmuz’u ile 31 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirdiği işlemlerde, kara para yönünden şüpheli buldu. Bunun sonucunda da, Ziraat Bankası’nın kara para ile mücadele konusunda 60 gün içinde bir eylem planı hazırlaması kararlaştırıldı. Bu karar Ziraat Bankası yönetimi içinde, imza altına alınırken banka, bu yönde aldığı kararı açıklayarak Ziraat Bankası’nı da teşhir etmiş oldu.

13 SAYFALIK KARAR
Türkiye bankacılık sektörü dün AA’nın geçtiği, “Fed Ziraat Bankası’ndan Plan istedi” başlıklı haberi ile çalkalandı. AA’nın rutin bir işlem olarak abonelerine duyurduğu haberin altından ise, ABD’nin bir kamu bankasına yönelik kara para sorgusu çıktı. Fed’in söz konusu kararı ise 13 sayfalık bir bildiri ile resmi internet sitesinden tüm dünya ülkelerine duyurduğu ortaya çıktı. Duyurunun perde arkasında ise, Türkiye’nin son dönemde gündeminden düşmeyen kara para işlemeleri konusundaki ABD’nin tespitlerinin yer aldığı belirlendi.

Taraf’tan Hüseyin Özay’ı haberine göre, ” Fed ABD’de aynı zamanda BDDK görevini de yürütüyor. Yani bankaların denetlenmesi işlemleri de FED aracılığı ile gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda, Ziraat Bankası’nın New York Şubesi‘nde yapılan denetimlerde, bazı işlemler kara para yönünden riskli bulundu. Özellikle 2012 yılının ikinci yarısında banka şubesinden yapılan bazı işlemlerin, şüpheli olduğu belirlendi. Bunun üzerine, Fed Türkiye Ziraat Bankası yönetimi ile masaya oturarak, banka yönetimini kara para konusunda alınan önlemlerin yetersiz olduğu yönünde sert bir uyarıda bulundu. Ve işlemler için bir eylem planı hazırlanması istendi. Bu talep Türkiye’ye tarafına da onaylattırıldı. Fed ile Ziraat Bankası yönetimi arasında varılan mutabakat ise bir metin haline getirilerek ilan edildi.

NADİR RASTLANAN BİR OLAY

Türk bankacılık kaynakları, Fed’in bir Türk bankasının işlemlerini kara para yönünden riskli bularak yaptırım uygulamasını, “nadir rastlanan” bir işlem olarak nitelendirdiler. Bankacılar, Fed’in zaman zaman üçüncü dünya ülkelerinin bankalarına bu yönde uyarılar yaptığını ancak bu uyarıları çoğu zaman kamuoyuna açıklamayı gerek görmediğini hatırlattılar. Bu kararın açıklanmasının ayrı bir yaptırım olduğunu ifade eden bankacılar, Fed’in bu kararının bir uyarı niteliğinde olduğunu kaydettiler. Öte yandan sektörde, ABD’nin şüpheli bulduğu işlemlerin İran’ın parasının transferine yönelik işlemler olduğu konuşuluyor. 17 Aralık yolsuzluk operasyonunda, İran asıllı iş adamı Reza Zarrab’ın bazı bakanların desteği ile İran’ın ambargolu parasını rüşvet karşılığı akladığı ve kayıt içine sokulmasını sağladığı ortaya çıkmıştı. Fed’in kara para sorgusunun da, bu kapsamda alınan bir karar olduğu tahmin ediliyor.

Valilik Zarrab altınları için izin vermedi

“Taşıdığı 1.5 ton altınla geçen yıl Gana’dan kalkarak Atatürk Havalimanı’na iniş yapan ve evrak eksikliği nedeniyle 17 gün havalimanında bekletildikten kargo uçağıyla ilgili gümrük bölge müdür ve yardımcılarının da aralarında bulunduğu 18 memur hakkında ‘görevi kötüye kullanmak’ suçundan başlatılan soruşturma takipsizlikle sonuçlandı. ”

“17 Aralık soruşturmasının 1 numaralı ismi İran uyruklu işadamı Reza Zarrab’ın sahibi olduğu Duru Döviz aracılığıyla getirtilen altınlarla ilgili savcılık, takipsizlik kararı için valiliğin soruşturma izni vermemesini gerekçe gösterdi.”

Atatürk Havalimanı’na 1 Ocak 2013’te Gana’dan İran’a giden bir uçak indi. ULS Havayolların’dan kiralanan uçak taşıdığı yükü 1500 kilo ‘değersiz maden’ olarak beyan etti. Beyandan şüphelenen Gümrük müfettişleri uçağa girdi ve kilolarca külçe altın buldu. Havayolu yetkilileri altının 500 kiloluk bölümünün Duru Döviz’e ait olduğunu, kalan bölümünün ise İran’da faaliyet gösteren Sorinet Holding’e gideceğini açıkladı. Ancak bu hiçbir evrak beyan edilmedi. Gümrük görevlileri tutanak tutarak uçağı ve kargoyu mühürlediler.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)