Corona salgını nedeniyle evlerinde kalmak zorunda olanların dijital ortamda toplu görüntü görüşme yapma ihtiyacı ortaya çıktı. İşte bu boşluğu bir anda patlayan Zoom doldurdu. Bu durum elbette Facebook gibi devlerin hiç de hoşuna gitmedi ancak onlarda Zoom gibi geniş bir toplu görüşme altyapısı yoktu.
Aynı zamanda Zoom kadar basit bir deneyim de sunulmuyordu. Koronavirüs salgını sürdüğü için bu alandaki talebin azalmayacağını iyi bilen sosyal medya devi Facebook, karşımıza Messenger Rooms ile çıktı. Messenger uygulamaları üzerinden erişim sunulabilen bir özellik olan ancak hazırlanan gruplara katılım için Facebook hesabına ihtiyaç duyamayan Rooms, temel olarak 50 farklı kişinin aynı anda video sohbet yapabilmesine imkan tanıyor.
Bakıldığı zaman çok kullanışlı duran özellik, ufak bir bağlantı üstünden katılım sunuyor ve Zoom gibi uçtan uça şifreleme getirmiyor. Bunun video tarafında çok zor olduğu aktarılıyor. Yani serviste yüzde 100 güvenlik yer almıyor.
Messenger uygulaması üzerinde canlı AR efektleri de getiren Facebook, grubun kontrolünü oluşturan kişiye bırakıyor ve Facebook gruplarında açılan kanallara tüm grup üyeleri görüntülü olarak dahil olabiliyor deniyor.
Corona virüsü salgını sonrası karantina uygulamaları ve evden çalışma sistemi, video konferans uygulamalarına olan talebin patlamasına neden oldu. Bu alanda en çok tercih edilen programlardan Zoom’un yaşadığı büyüme, diğer şirketleri de harekete geçirdi. Son olarak Facebook, Messenger Rooms’u hizmete açtı.
Venture Beat’te yer alan habere göre, yeni uygulama sayesinde Facebook ve Facebook Messenger üzerinden 50 kişiye kadar, zaman limiti olmadan görüntülü görüşmeler yapılabilecek.
Zoom üyelik gerektirmiyor
Zoom’un en büyük yeniliklerinden biri, kullanıcıyı hesap oluşturmakla uğraştırmamasıydı. Yıllardır bu alanda en çok kullanılan uygulamalardan biri olan Skype da rakibinin bu başarısının ardından hesap oluşturmadan kullanım imkanı sağlamaya başladı. Messenger Rooms için de Facebook hesabına sahip olmak gerekmeyecek. Uygulama, bazı ülkelerde dünden itibaren hizmete açılırken, önümüzdeki haftayla birlikte tüm dünyada kullanılabilecek.
Görüntülü görüşmeler 10 kat arttı!
Facebook Messenger Başkan Vekili Stan Chudnovsky yaptığı açıklamada, “İnsanlar bu dönemde her zamankinden daha çok WhatsApp ve Messenger’a yöneliyor. 700 milyondan fazla hesap sesli ve görüntülü görüşmelere katılıyor. Bu yönde geçen seneye oranla iki kat artış var. Hatta görüntülü konuşma sayısının 10 kattan fazla arttığı yerler bulunuyor” ifadelerini kullandı.
Facebook’tan gizlilik güvencesi
Facebook, Messenger Rooms’daki konuşmaların kesinlikle kaydedilmeyeceği ve dinlenmeyeceğini söylüyor.
Messenger Rooms aslında yeni bir uygulama değil. 4 yıl önce Avustralya ve Kanada pilot ülke seçilerek denemeler yapılmıştı. Ancak o zamanki Messenger Rooms, görüntülü konuşmayı desteklemiyordu.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)