Sarıyer’de iz bırakanlar‘dan biri de Öğretmen Kazım Bey’dir (Esen). Köprülü’ de 1895 yılında doğan Kazım Bey, öğretmen olarak Sarıyer Pertevniyal İlkokulunda (14. İlkokul) göreve başlamış ve bu okulda öğretmenlik hayatını müdür olarak sonlandırmıştır.
Kazım Bey’in kardeşi Hasan Bey (Esen) de aynı okulda öğretmendi. Ama iz bırakan daha çok sosyal yaşantısı ile Kazım Bey oldu. Kazım Bey çok insancıl düşünceleri olan bir kişiydi. Öğretmen olduğu kadar, öğrencilerin ana babası gibiydi.
Kazım Bey de okuyan öğrenciler kendisini şanslı kabul ediyordu. Nedeni de devamlı güler bir yüz görmeleriydi. Gerek eğiticiliği ve gerekse öğreticiliği ile örnek bir insan olan Kazım Bey, meslek hayatını noktalayana kadar örnek olmaya devam etti.
Kazım Bey, meslek hayatında olduğu gibi sosyal yaşamında da ilgi odağı oldu, her daim hatırlandı, arandı, bilgi ve görüşlerine başvuruldu.
Sarıyerlilerin iftihar ettiği Kazım Bey, sadece merkez Sarıyer’de değil bütün ilçede tanınan ve sayılan bir insandı. Cemiyetçi bir insandı; yardımı, yardımlaşmayı ve paylaşmayı seven, takdir eden ve uygulayan bir insandı.
Sarıyer’de kurulan hemen her Cemiyet’in ya kurucuları arasında veya yönetimlerinde yer alıyordu. Bunun nedeni de saygınlığı, kendisini kabul ettirmişliği idi. Yöneticilik vasfının mükemmel oluşu nedeni ile ilk akla gelen isimlerden biri oluyordu.
Sarıyer Spor Kulübü ile de yakından ilgilendi, kurulması çalışmalarına katıldı, teşvik edenlerden biri olarak kurucular arasında yer aldı. Ömrünün sonuna kadar ilgisini esirgemedi.Sarıyer Spor Kulübü’nün Divan Kurulu Üyesi olarak bu kurulun tüm toplantılarına katıldı.
Kazım Bey’in bir özelliği de milli mücadele sırasında kendisini tehlikelere atmaktan çekinmemesiydi. M. M. Örgütü Av. Aziz Bey tarafından Sarıyer’de kurulurken, yanına aldığı ilk isimlerden biri de müdürü olduğu okulun öğretmeni Kazım Bey diğeri de Kazım Bey’in kardeşi Hasan Bey’di.
Kazım Bey, milli mücadele süresince, ülkenin kurtulması, bağımsızlığın elde edilmesi için verilen olağanüstü mücadele de millicilerin yanından ayrılmadı. Örgütlenmede, haberleşmede, M. M. Grubunun Sarıyer’deki çalışmalarının her safhasında yer aldı.
Öğretmen olan iki kardeş, yani Kazım Bey ile Hasan Bey’ler (Esen); öğrencilere karşı öğretmen, işgalcilere karşı örgüt elemanı, yerli halka eziyet eden ve işgalcilerle işbirliği yapan azınlıkların ve onların korumasını yapanlara karşı direnişçi; halka güç, moral verici ve yol gösterici idiler.
Kibar, nazik, mütevazı; konuşurken yüzü kızaran; küçüklerine sevgi dolu bakışları ile moral veren, büyüklere de her zaman saygılı davranan Kazım Bey; emekliliğinde yaptıklarının karşılığını aynen alanlardan biri olarak her zaman memnun ve mutlu yaşadı.
Yaşlı, genç; kadın ve kız, öğrencilerinden kimle karşılaşsa her biri eline sarılarak öpme uğraşı verdi. Her biri saygısını, sevgisini, hürmetini sundu. Elbette ki bunlar hakkı idi ama Kazım Bey bu gibi durumlarda bile alçakgönüllülük denizinden dışarı çıkamıyor, her haliyle mahcubiyeti yüzünden okunuyordu.
Sarıyer’in, Sarıyerlilerin unutamayacağı insanlardan biri olan Kazım Bey, 1975 yılında vefat ederek aramızdan ayrıldı. Ama mükemmel bir iz bırakarak unutulmamak üzere!
Sarıyerliler unutmaz ki; iz bırakanlar unutulmaz ki!
KAYNAK:
1) Simas’tan Sarıyer’e, İ. Balcı. (st. 1999)
2) Bir Avuç Sarıyerli, İ. Balcı (İst. 2010)
3) Milli Mücadelede Boğaziçi, İ. Balcı (İst. 2004)
4) Sarıyer’de Spor ve Sarıyer Spor Kulübü Tarihi (İ. Balcı, 1989)
5) Kuruluşunun 50. Yılında Sarıyer S.K. Yöneticilik Yapanlar (İ. Balcı, İst. 1992)
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)