Son Dakika Haberler

ORMAN FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYELERİ

ORMAN FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYELERİ
Okunma : Yorum Yap

İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi Orman Fakültesi olarak eğitimi devam eden Sarıyer Bahçeköy’deki Orman Fakültesine öğretim üyesi olarak görev yapmış kişileri tanıtmak amacıyla yaptığım çalışmayı okurlarla buluşturmak arzumu gerçekleştirdiğim için mutluyum. Zira 23 yıl gibi uzun bir süre memur olarak Orman Hasılatı ve İktisadı Kürsüsünde çalıştım. Birbirinden değerli, her biri bilimin ışığını yakalayabilmek için ömürlerini veren tüketen bu insanları saygı ile anmak ve unutmamak gerekir. Bu anlayışla yola çıktım. İlk tanıtacağım kişi Ord. Prof. Dr. Esat Muhlis Oskal. İşte dev gibi bir öğretim üyesinin eğitimdeki yeri.

Ord. Prof. Dr. Esat Muhlis Oksal (Yanya, 1888- ? ): İlk, orat ve Lise tahsilini Yanya’da yaptı. İstanbul’a gelip “Halkalı Ziraat ve Orman Mektebi Alîsine” girdi ve buradan 1908 yılında mezun oldu. Bu yıl Orman ve Maadin ve Ziraat Nezareti Kâtipliğine tayin edildi.

Bu görevde bir yıl kadar çalıştıktan sonra Orman Mektebi Alîsine (Sarıyer) muhasebe memuru olarak tayin edildi.

1910 da Almanya’ya Eberswalde Königlische Preusslischa Forst – Akademie’ye tahsil için gönderildi, 1910 -1916 tarihleri arasında bu akademide temel bilimler ve ormancılık öğrenimi yaptı. Daha sonra Münih’e geçerek Münih Üniversitesinde 1917 yılına kadar mesleği ile ilgili incelemelerde bulundu. Yurda döndükten sonra 1917 Orman Genel Müdürlüğünde görev aldı.

1918 de Orman Mektebi Alîsinde Orman Koruma ve Dendrometri muallimliğine tayin edildi ve Ders Nazırı Mr. Bavere’in asistanlığını yaptı. Bilahare 1924 de bu okulda Silvikültür ve Teknoloji Muallimliğine naklen tayin edildi. Daha sora da Ziraat Vekaleti Orman Genel Müdürlüğü Fen Müşavirliğine atandı. Bu arada değişik görevler yaptı.

Orman Mektebi Alîsinin 1934 de lağvedilmesi ve Yüksek Ziraat Enstitüsü’ne fakülte olarak bağlanması üzerine 1934 de Yüksek Ziraat Enstitüsü’nün ikinci sınıf doçentliğine tayin edildi.

Orman Mektebi Âlîsinde Muallim ve Müderris olarak Almanca okutmanlığı dahil olmak üzere omancılığın çeşitli konularında ders okuttu. 1940 de birinci sınıf profesör, 1944 de Y.Z.E. İkinci sınıf Ordinaryüsü oldu.

Orman Fakültesinin İstanbul Üniversitesine bağlanması sırasında Ş.Z.E. rektörü olarak görev yapmış ve Orman Fakültesinin İstanbul Üniversitesine bağlanmasında büyük katkısı oldu. Orman Fakültesinin İstanbul Üniversitesine bağlanması üzerine Orman Botaniği ve Silvikültür Enstitüsü Direktörü oldu.

Orman Botaniği ve Silvikültür Enstitüsü ikiye ayrılınca emekli olduğu 01.09.1957 tarihine kadar Orman Botaniği Enstitüsünün sorumluluğunu yürüttü, Telif Eserleri; “Orman Yetiştirme Fenni (Silvikültür), 1925”, “Orman İşletme Tekniği ve Metodları, 1925”, “Ormanın Kollektif Faydaları, 1937”, “Orman ve Park Ağaçlarımız, Oluşu ve Gelişimleri; Kökensel Soydaşlık İlgileri ve Evrim Yolları, C. I,1943”, “Sekoya’lar (mamut Ağaçları), 1945”, “Orman ve Park Ağaçlarımız C.II, Fasikül I, 1950”, “Orman ve Park Ağaçlarımız, C. II, Fasikül II, 1952”, “Orman ve Park Ağaçlarımız, C. II, Fasikül III, 1952” Kitaplarkından başka pek çok bilimsel makalesi var.

İbrahim Balcı

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)