Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinde yanında savaşan askerlere “mutlu askerler” (Ni’melCeyş) deniyor. İşte bu “mutlu askerlerden” birisi de Sarı Er.
Sarı Er’in İstanbul’un fethinin ardından İstanbul’un Sarıyer bölgesinde yaşadığı ve orada öldüğü söyleniyor. Rivayete göre bölgeye adını da bu “mutlu asker” vermiş. İstanbul’un o bölgesi “Sarı er” olarak anılıyormuş, yerel halk zamanla bunu “Sarıyer” yapmış.
BELEDİYE MEZARIN ÜSTÜNE APARTMAN YAPTI
Milli Görüş’ün yayın organı Milli Gazete, Kasım ayında Sarı Er’in mezarının durumunu gündeme getirmişti. Gazetenin haberinde “Gazi Hazretlerinin kabrinin üzerine, üç katlı apartman inşa edildiği ortaya çıktı. Mülkiyeti İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde olan binanın, belediye tarafından kiraya verildiği ifade ediliyor. vatandaşlar, ‘Peygamber müjdesi almış insanlara bu şekilde vefasızlık yapılması, kabul edilebilir bir şey değil’ diyerek skandal olaya tepki gösteriyorlar” ifadelerini kullanılmıştı.
TEPKİ ÇEKTİ
İstanbul ’un fethine katılan bu “mutlu asker”in mezarının üzerine AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından apartman yapılmıştı.
Bu asker ve mezarının olduğu apartman tekrar sosyal medyanın gündemine oturdu.
Sosyal medya kullanıcıları Sarı Er’in mezarının üstüne belediye tarafından ev yapılmasını tarihe saygısızlık olarak niteledi.
ODATV
Bilgilendirme:
SARIYER TARİHİNİ YENİ ŞEKLE UYDURDULAR
Sarıyer tarihi yazarı İbrahim Balcı’nın Simas’tan Sarıyer’e kitabını okumamışlar.
İbrahim Balcı’nin Günboyu Sarıyer’de Dolaşmak Kitabından bir alıntı.
Sarıyer’in antik Çağdaki isminin Simas olduğunu görüyoruz. Simas’in İstanbul’un Avrupa yakasında bir burun olduğu bilinir. Bu burnun da Mezarburnu/Mesarburnu olduğunu anlıyoruz. Ancak Simas’ın anlamına gelince görüyoruz ki Sarıyer ismi yerli yerine iyi oturmuş. Efendim, Simas’ın anlamı ”Kutlu-Güzel-Akarsu” veya” Kutlu/Güzel-Su- Irmağı” olduğunu Bilge Umur’un kitabından öğreniyoruz. Sarıyer’in Mesarburnu’ndan başlayarak Kocataş Tepesine kadar giden dağ silsilesinin bulunduğu alan Sarıyer’in meşhur kaynak sularının bulunduğu alandır. İstanbul’un içme suyu en bol olan bir bölgesi olduğuna göre Sarıyer’in ismini Simas’tan aldığı bilahare Simas’ın Sarıyer’e dönüştüğü anlaşılır. Simas söylemi Antik Çağda olduğu gibi Bizanslılar döneminde de kullanılıyordu. Bizansların son dönemlerinde ve Osmanlılar döneminde ise Sarıyer’in ismi Sarıyar olarak geçiyor kayıtlara. Varsın öyle olsun diyoruz ama bir bakıyoruz ki Sarı Baba bağırıp duruyor “Beni atlamayın” diye. Malûm ya Sarı Baba Merkez Sarıyer’de ve Hamam Sokakta bulunan bir yatır. İsmi de Sarıer Baba! Genel kanı Sarıyer’in ismini Sarıer Baba’dan alındığı merkezindedir. Ama unutmayalım ünlü Gezgin Evliya Çelebi de Sarıyer’in ismini Sarıyar olarak vermektedir.
KAYNAK : Günboyu Sarıyer’de Dolaşmak
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)