Sarıyer ve Aachen Kardeş Şehir Protokolü’nün 10. yılı için Aachen Belediyesi tarafından düzenlene resmi törende konuşan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, “Sarıyer Kefeliköy Aachen Meydanı açılışını da aynı gurur ve mutlulukla yapacağız” diyerek müjde verdi.
Sarıyer ve Aachen arasında imzalanan kardeş şehir protokolü 10. Yılı Aachen Belediyesi’nin düzenlediği bir dizi etkinlikle kutlandı. İlk olarak 14 Eylül Perşembe Aachen Belediyesi resmi karşılamasıyla başlayan 10. yıl kutlama törenleri, 15 Eylül Cuma saat 16.00’da meydan açılışıyla devam etti. Kutlamalara; Aachen Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen resmi törenle devam edildi. Aachen Belediyesi Taç Giyme Salonu’nda yapılan törene; Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Aachen Belediye Başkanı Sibylle Keupen, Aachen – Sarıyer Kardeş Şehir Derneği Başkanı Nurhan Karacak katıldı. Toplantıda konuşan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, “10 yıl önce, 2013 yılında kurduğumuz dostluk köprüsü sadece Sarıyer ve Aachen için değil, iki ülke için de çok önemli” dedi. Törenin sonunda Aachen Belediye Başkanı Sibylle Keupen, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’e Aachen’ın bir tablosunu hediye etti.
AACHEN’DA YAŞAYAN TÜRKLER ÜLKELER ARASINDAKİ BAĞLANTININ HALKASI
Törende konuşan Aachen Belediye Başkanı Sibylle Keupen, “Sizler sayesinde ülkelerimiz arasındaki ilişkiler her zamankinden daha güçlü. Aachen’de göç kökenli nüfusun en büyük kısmını Türk kökenli insanlar oluşturuyor.Şu anda Aachen’de Alman vatandaşı olanları saymazsak 7 binin üzerinde Türk vatandaşı yaşıyor. Hepsinin Türkiye ile yakın kültürel, siyasi ve ekonomik bağları var. Bu insanlar ülkelerimiz arasındaki ikili ilişkilerin bağlantı halkasıdır. Bu yılın Şubat ayında yaşanan yıkıcı deprem bizleri derinden sarstı ve Aachen’den destek sağlamaya çalıştık. Deprem bölgelerindeki insanlara etkileyici bir şekilde ve boyutta yardımcı olan kardeş şehrimizin yanındayız” dedi.
OKULLAR ARASINDA ORTAK PROJELER VAR
“Aachen ve Sarıyer 10 yıldır yakın bir kardeşliğe sahip” diyen Keupen şöyle konuştu;” Aachen-Sarıyer Kardeş Şehir Derneği, “Yeni şeyler keşfedin, bilgi alışverişinde bulunun ve birbirinizden öğrenin” sloganıyla başından itibaren sınır ötesi projeler başlattı. İki şehir arasındaki işbirliğinin ana konuları oldukça geniş. Bu alanlar arasında eğitim, yönetim, sağlık, sanat, kültür, iş ve spor yer almakta. Örneğin erken dönemlerde Sarıyer ile Paul Julius Reuter Meslek Yüksekokulu arasında öğrenci değişimini sağlayan bir işbirliği ortaya çıktı. Artık Aachen ve Sarıyer’deki okullar arasında birçok ortaklık daha var. Değişim programları artık sadece öğrencileri değil, öğretmenleri de kapsıyor. Ayrıca her iki şehirde de sağlık, yönetim ve ekonomik sektörlerinde birçok staj imkanı bulunmaktadır.
KARDEŞLİK FİKİR ALIŞVERİŞİYLE CANLI TUTULABİLİR
Geçen yıl ilk kez Sarıyer’i ziyaret edebilmenin büyük mutluluğunu yaşadım. Orada deneyimleyebildiğim büyük misafirperverliğin yanı sıra, sahadaki bazı eğitim ve kadın projeleri hakkında da kendi izlenimlerimi edinebildim. Bir diğer önemli ilgi alanım da genç neslin rolüydü ve ziyaretim sırasında pek çok gençle konuşma fırsatı buldum. Şehirler arasındaki ortaklığın temelini oluşturan ve birbirimizden öğrenmemize yardımcı olan da tam olarak bu yoğun ve samimi karşılaşmalardır. Şehir kardeşlikleri ancak yurttaşların birbirleriyle fikir alışverişinde bulunmasıyla canlı tutulabilir. Geleceğin zorluklarına ancak birlikte göğüs gerebiliriz ve özellikle pandemi sonrasında ve devam eden iklim değişikliği sebebiyle önümüzde çok önemli görevler var. Bu nedenle gelecekte özellikle bu ortak göreve odaklanmak istiyoruz. ”
DAYANIŞMA RUHU SINIR TANIMIYOR
Sarıyer ve Achen arasında 2013 yılında kurulan dostluk köprüsü aynı duyguları
taşıyan insanların eseridir diyen Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ise konuşmasını şöyle sürdürdü, “Kardeş kent ilişkisinin sürdürülebilir olması, eğitim başta olmak üzere birçok alanda paydaşlık etmemizi sağlarken, birbirimizi daha yakından tanımamızı sağlıyor. Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemi süreci dışında geride bıraktığımız 10 yıl çok güzel ilişkilere vesile oldu. Gençler ve okullarımız arasında çok güzel projeler gerçekleştirdik. İki kentin birçok okulu kardeş oldu. Öğrencilerimiz eğitim için Aachen’a geldiler. Sivil toplum kuruluşları arasındaki diyaloglar gelişti, heyet ziyaretleri oldu. Yaşadığımız 17 Ağustos depreminin ardından Aachen halkının topladığı yardımlar ile Sarıyer’de ilk yardım eğitimi verilen 100 kadına afet çantası dağıtılması dayanışma ruhunun sınır tanımadığını bir kez daha gösterdi.
KEFELİKÖY AACHEN MEYDANI’NIN AÇILIŞINI YAPACAĞIZ
Aachen Sarıyer Meydanı’na, Sarıyer’de Aachen Meydanı’na kavuşuyor.Çok anlamlı
fikrin, işbirliği protokolümüzün 10.yılına denk gelmesi ve Aachen’da Sarıyer
Meydanı’nın açılışını birlikte yapıyor olmaktan gurur duyuyorum. Sarıyer Kefeliköy Aachen Meydanı açılışını da aynı gurur ve mutlulukla yapacağız. Bu bölgeye Aachen Meydanı ismini vermemiz konumunun güzelliği yanı sıra tarihi bir öneme sahip olmasıyla ayrı bir değer taşıyor. Bu sene Cumhuriyetimizin 100.yılını kutluyoruz ve Aachen Meydanı’nda bulunan Cumhuriyet dönemi eseri “Büyükdere Fidanlığımız”ı İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile restore ediyoruz. Böylesi önemli bir tarihi yapının restorasyonu ve halka kazandırılması ile Aachen Meydanı’nın buluşması Cumhuriyetimizin 100.yılında çok daha anlamlı olacaktır.”
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)