Sarıyer Belediye Meclisi Haziran 2. Oturumda gündem dışı söz alan genç meclis üyesi Zana Gümüş, Eğitim sorunu, Gençliğin göç sorunu ve Yurtdışında okuyan öğrencilerin neden geri dönemediklerini ve dönemediklerini gündeme getirdi.
Avrupa Birliği Dışilişkiler Komisyonu üyesi Zana Gümüş: Liseye giriş sınavına giren arkadaşlarımı kutluyorum, öncelikle önümüzdeki haftada TYT ve AYT sınavlarına girerek üniversite yaşantılarının kapısını aralayacak bütün arkadaşlarıma şimdiden başarılar diliyorum. Umuyorum ki üniversite yaşantılarında Türkiye’nin aydınlık günleri açılması noktasındaki çalışmalarımızı daha da büyüterek devam ettireceğiz.
Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı seçilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu’nda buradan kutlamak istiyorum.
Meclis Üyesi Zana Gümüş’ün meclis konuşması:
Cumhuriyetimiz kurulduğu dönemde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk Dolmabahçe Sarayı çalışma ofisinde, duvarında İngiliz işgal kuvvetleri tarafından “Halife Abdülmecid Efendi’ye yazılan ceza makbuzunu duvarına astırıp”, bir daha bu ülkenin böyle günleri görmemesi için düşüncelere koyularak aslında ülkemizin ne kadar zor günlerden geçtiğini anlamak istemişti.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aynı duygu ve düşüncelerini ben de geçtiğimiz sene bir olaydan dolayı yaşamıştım. 14 Mayıs 2023 genel seçimlerinde, Cumhurbaşkanlığı seçimini ilk turundan sonra, 20 yaşındaki bir arkadaşımımız “Kübra Ergin artık dayanamıyorum gençliğimi çaldılar diyerek bir not bırakarak ne yazık ki intihar etmişti”.
Son iki haftada da ülke genelinde KYK yurtlarında beş arkadaşımız intihar ederek hayatlarına son verdiler, değil iki haftada 5 arkadaşımız, iki senede 20, 200 senede bir arkadaşımımız bu duygu durumu içerisine girerek hayatına son veriyorsa, bizim bunu “partiler üstü bir şekilde ele alarak bütün siyasi grupların bütün siyaset üreticilerinin bu konuya odaklanması ve bunu gündemini alması gerekmektedir”.
Ülkemizde Üniversite öğrencileri ekonomik sıkıntılarım en yoğun şekilde yaşandığı bu dönemde bundan muzdarip olmaktadır. ne yazıktır ki bu ülkede eğitimde fırsat eşitliği sağlanamamaktadır.
Cumhuriyet Halk Partisi’nin tekelinde olmayan bu sorunu bütün siyasi partilerin en birliğiyle partiler üstü bir şekilde ele alması gerektiğini inanıyorum. Çok net bir şekilde bir genç olarak ifade etmek istiyorum ki bu arkadaşlarımızın sorunlarını çözmek adına elbirliğiyle mücadele etmemiz gerekiyor.
Ülkemizde yurt dışında okuyan ülkemiz vatandaşlarının yurt dışında okuyan birçok arkadaşımın söz konusu yaklaşık olarak 150.000 Türk vatandaşı ülke dışında üniversite eğitimi görüyorlar ve bu arkadaşlarımızın birçoğu ne yazıktır ki bu ülkeye dönmek istemiyorlar.
Her sene binlerce arkadaşımız doktorumuz mühendisimiz iyi eğitim görmüş arkadaşımız ülkeyi terk ederek beyin göçü gerçekleştiriyorlar. Bununla alakalı bizim hiçbir siyaset noktasında üretim olmaması gerçekten çok üzücü, bu arkadaşlarımıza yapılan bir araştırmaya göre soru sorduklarında “%27.1’i siyasi ortam değişmeden bu ülkeye geri dönmeyeceklerini, yüzde 23.1 ise ekonomik koşullar değişmeden Türkiye’ye gelmeyeceklerini belirtiyorlar.”
Beyin göçü gerçekleştiren her iki arkadaşımızdan bir tanesi bu ülkedeki ekonomik ve siyasal koşullar nedeniyle bu ülkeye dönmek istemiyor. Bu sorun bir siyasi partinin tekerinde bir sorun değildir. Siyaset yapıcıları olarak partiler üstü bir şekilde ele almalı ve bunun çözümü için taşın altına elimizi koymalıyız.
Sadece bizlerin Kral Çıplak demesi yeterli değildir Artık el ele vererek gençlere sorunları için Kralı nasıl giydirebiliriz cevabını bulmamız gerekmektedir, dedi.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)