TBMM Genel Kurulu’nda Saadet Partisinin “Merkezi Hekim Randevu Sistemine ilişkin sorunların araştırılmasına ilişkin” Grup Önerisi üzerine söz alan Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Dr. Aylin Yaman; Merkezi Hekim Randevu Sistemi, artan hasta yükü, tükenen sağlık ordusu ve sevk mekanizmasının olmaması sonucunda yaratılan kışkırtılmış sağlık talebi nedeniyle çalışmamaktadır dedi.
CHP’li Aylin Yaman TBMM’de yaptığı konuşmada, “2002 yılında başlatılan Sağlıkta Dönüşüm Programı’yla birinci basamak göz ardı edilerek hastaların sevk sistemi ortadan kaldırılmış, tüm yatırımlar tedavi edici hizmetlere, dev sağlık işletmelerine yapılmış, sağlık kâr odaklı bir yapıya büründürülmüştür. Bu durum nitelikli sağlık hizmeti sunumuna engel olmuştur. Kontrolsüzce ve koruyucu hekimliğin zayıflatılmasıyla artan hastalık yükü nedeniyle ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına kışkırtılmış bir sağlık talebi yaratılmıştır. Yıllar içinde, hekime müracaat sayısı 2002 yılında 3,1’ken şu anda geldiğimiz noktada 10’dur; yılda 10 kez hekimi ziyaret etmektedir. OECD ülkelerinde bu sayı yaklaşık yarısı kadardır. Hekime yıllık müracaat sayısındaki artış iktidar tarafından “rahatça hizmete ulaşım” gibi lanse edilse de aslında esas problem koruyucu hekimliğin yara almasıyla hayat koşullarının ağırlaşması, yoksulluğun derinleşmesiyle yetersiz beslenme ve çevresel etkenlerin yarattığı hasar ve benzeri nedenlerle hastalık yükünün artmasıdır. Yoğun hasta yükünde, çözüm üretemeyen hastaların defalarca ziyareti de eklendiğinde hastaların sağlık kuruluşlarına başvurusu yıllar içinde artmış, günlük beş on dakikalık randevulara gelinmiştir ve ortalama 100 hasta bakan tükenmiş bir sağlık ordusu vardır. Polikliniklerde çare bulamayan hastalar çözümü acil servislerde aramakta ve acil servis ziyareti nüfusundan daha fazla olan bir kaosa sürüklenmektedir” dedi.
TIPTA UZMANLIK SINAVI SONUÇLARINA GÖRE ÇOK SAYIDA PEDİATRİ KADROSU BOŞ KALMIŞTIR
Öncelikli olarak yapılması gerekenin birinci basamak sağlık sisteminin güçlendirilmesi olduğunu belirten CHP’li Aylin Yaman “Altyapının desteklenmesi, aile hekimi başına düşen nüfusun azaltılarak aile hekimlerinin özlük hakları azalmadan tüm sağlık çalışanlarının kamucu bir zihniyetle tekrar düzenlenmesi gerekmektedir. Birinci basamaktan sevk zinciri uluslararası kriterlerle tekrar getirilmelidir. Poliklinik randevu süreleri en az yirmi dakika olacak şekilde tekrar düzenlenmelidir. Unutulmamalı ki kısa süreli randevular yeniden ziyareti körüklemektedir. İnsana yatırım yapılması gerekmektedir, insan kaynağı çok önemlidir. Bakın, en son yapılan Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) sonuçlarında Başakşehir Hastanesindeki 30 pediatri kadrosuna sadece iki pediatrist yerleşmiştir. İş yükü fazla olan branşlarda artık hekim bulamama sorunu yaşamaktayız” dedi.
RANDEVULARIN İKİ BUÇUK, ÜÇ DAKİKADA TAMAMLANMASI SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİLDİR
Konuşmasında, Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü tarafından 81 ile gönderilen resmî yazıya da dikkat çeken CHP’li Yaman, “ilgili yazıda; ‘kontrol muayeneleri, normal muayenenin içinde olsun, tekrar muayene alınmasın, sağlık tesislerinin kendi iç dinamikleriyle düzenlensin’ denmektedir. Bu ne demek? Randevuların iki buçuk, üç dakikada tamamlanması demek. Bu, sürdürülebilir bir durum değildir” dedi.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)