1988’de kurulan YES For Europe (Avrupa Genç Girişimciler Konfederasyonu’nun kuruluşundan bu yana ilk kez bir Türk başkanlık ediyor. Oy birliği ile konfederasyon başkanı olan Gürkan Yıldırım Covid-19 kapsamında YES’in çalışmalarını ve ekonomik süreci değerlendirdi.
Avrupa Genç İşadamları Konfederasyonu Başkanı ve TÜGİAD (Türkiye Genç İşadamları Derneği) Başkan Yardımcısı Gürkan Yıldırım Covid-19 kapsamında AB üye ülkelerle çalışmalarını anlatıp süreci değerlendirdi.
Avrupa Genç Girişimciler Konfederasyonu’nu (YES For Europe) ve çalışmalarını anlatan Yıldırım: ‘’Bugün itibarı ile konfederasyon YES çatısı altında 21 ülkeden 500 bin’in üzerinde genç girişimcinin ve 23 sivil toplum örgütü bulunuyor. Merkezi Brüksel’de bulunan YES üyelerine farklı pazarlara açılma fırsatı sunarken girişimcilere katma değer de sağlıyor. Amacımız ülkeler arası ticaret hacmini artırmak, YES bugün 200 milyar € üzerinde ihracat hacmine sahip’’ dedi.
Bu dönemde Almanya, İtalya, Portekiz, İspanya ve Polonya bizimle birlikte yönetimde bulunuyor. Pandemi etkilerini her ülke bazında daha iyi anlamak için üye ülkelerimizle birlikte bir çalışma yaptık ve bu çalışmanın sonucunda elde ettiğimiz ortak sorunları YES For Europe adına, 23 Nisan’da AB üyesi 27 ülkenin devlet ya da hükümet başkanlarının katılımıyla yapılacak 2 trilyon € kurtarma paketinde yer almak üzere AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen’e hitaben bir mektup gönderdik’’ diye konuştu.
‘’GENÇ GİRİŞİMCİLERİ KREDİ NOTU YOK FİNANSMANA ZOR ULAŞIYORLAR’’
Yıldırım süreci yorumladı ve yaptıkları çalışmaları söyle anlattı:
Yaptığımız çalışmalar sonucunda; Her ülkenin ve AB’nin hazırlıksız yakalandığını, sağlık altyapılarında da eksiklikler olduğunu gördük. Ülkeler birbirlerine sınırlarını kapatıp kendi sorunlarına odaklandılar. AB salgını yönetmek konusunda çok zayıf bir performans sergiliyor. Özellikle genç girişimcilerin kredi notu oluşmaması nedeniyle finansmana zor ulaştıklarını görüyoruz. Ülkemizde olduğu gibi tüm Avrupa’da da ekonominin %60 ile %80’ini küçük, orta boy işletmeler kapsıyor. Kriz döneminde bu tür işletmeler için likitide büyük problem. AB Merkez Bankası’nın daha programlı kısa, orta ve uzun vadeli acil eylem planları açıklaması ve uygulamaya koyması gerekiyor. AB üye ülkelerinin genel görüşü ise milli gelirde yaşanacak düşüşün ekonomiye olan negative etkisi. Bizler üye ülkeler olarak GSYH’nin 2020 yılında %5 ile %9 arasında düşeceğini öngörüyoruz.
Ayrıca artacak işsizlik ciddi bir sorun yaratacak. Bunun için de hükümetler ve AB Merkez Bankası reel sektöre, işverenlere geniş kapsamlı yardım hazırlığındalar.
AB’nin geleceği için bu dönemde öne çıkan başlıklar; AB üye ülkelerinin iş hukuku ve vergi alanlarında ortak kanunları kullanması, sürdürülebilir bir gelecek için iklim değişikliğine karşı mücadele, yeşil enerji kurtarma anlayışı, AB varlıklarının veri ve işlevsel bağımsızlığının sağlanması.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)