Son Dakika Haberler

Makineleşmenin Ülkemize Yararları Nelerdir?

Makineleşmenin Ülkemize Yararları Nelerdir?
Okunma : Yorum Yap

Makineleşme, sanayi devrimiyle birlikte dünya genelinde başlayıp, zamanla insan gücüne duyulan ihtiyacı azalttı. İnsan gücü yerine makine gücünden yararlanmak, zamandan tasarruf edilmesini, işlerin daha kolay yapılmasını ve ülkelerin daha hızlı büyümesini sağladı. Ali Tahsin Yaşık Türkiye’de makineleşme ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Türkiye’de makineleşme, tarımla başlayıp sanayi alanlarında da devam etti. Yaşık Makina Yönetim Kurulu Başkanı Ali Tahsin Yaşık makineleşme ile değişen günümüz gelişmelerini aktardı:

‘’Makineleşme ülkemize daha hızlı kalkınma ve büyüme imkanı verdi. Makinelerin hayatımıza girmesiyle daha büyük işler daha kısa zamanda yapılarak verimli sonuçlar elde edildi. Fabrikanın insan gücüyle bir yılda yapacağı üretimi, makine gücüyle birkaç günde yapmak mümkün hale geldi. Günümüzde dijitalleşmenin hızla ilerlemesiyle, teknolojik gelişmeler gündelik hayatımızın yanında üretim şekillerini de değiştirdi. Çanakkale’de doğan bir marka olan Yaşık Makine olarak, geçtiğimiz 15 yıl boyunca üretim makinaları tasarımı ve proje çizimi başta olmak üzere makina imalatı, montajı, servis işlemi ve yedek parça tedariğine kadar birçok alanda faaliyet gösteriyoruz. Türkiye’de olmayan ve ülkemize katma değer sağlayabilecek özel proje makina imalatlarını yapıyoruz. Ayrıca kompozit üretiminde ve pultruzyon makinaları üzerinde yapmış olduğumuz yoğun AR-GE çalışmaları ile Türkiye’nin hizmet kalitesini Avrupa makina standartlarına ulaştırıyoruz. Örneğin İtalya makineleşmedeki başarısıyla tüm dünyada takdir görmektedir. İtalya’ya otomatik kutu kapatma makinesi gönderdik. Türkiye’den bir marka olarak bizim İtalya’ya makine satıyor olmamızdan gurur duyuyoruz. Bununla birlikte Irak ve Azerbaycan’a seramik, granit, mermer kesim ebatlama makineleri gönderiyoruz. İngiltere, Rusya, Katar, Türkmenistan, Nijerya, Moritanya’ya ya da makine ihracatımızı gerçekleştirdik.

Tarımda Makineleşmenin Etkileri

Sanayi Devrimi’ne kadar tarım, insanlığın büyük çoğunluğunun temel geçim kaynağıydı. Ancak günümüzde tarımda gözle görülür gelişmeler ve teknolojinin getirdiği etkiler var. 20. yüzyıl boyunca tarımda önemli değişiklikler yaşandı. İlk kez yapay gübre elde edildi. Tarımda işgücünü düşüren makineleşmeyle sektördeki işçi sayısı azaldı. Üretimin artmasına karşılık işsizlik de bu oranda arttı.

Tarımda makineleşmenin sonuçlarına bakarsak örneğin; insan gücüyle ancak sınırlı alanlar tarım alanı olarak kullanılabiliyordu. Makineleşmeyle birlikte bu alanlar kat kat artarak büyük ölçekli arazilere dönüştü. Tarım yapmak için toprağın sürülmesi, gübreleme ya da sulama işlemlerinin makineler aracılığıyla yapılması, tarım ürünlerinden yüksek verim elde edilmesini sağlar. Tarım, insanlığın toplu hayata geçişinde büyük rol üstlendi. Taş Devri’nde yaşayan avcı-toplayıcı toplulukların yerini tarımla uğraşan halklara bırakması, toplumları ve devletleri ortaya çıkardı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)