Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-101

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-101
Okunma : Yorum Yap

ŞANSAL, Nusret (Urfa, 1945): Beykoz S. K. den transfer edildi ve iki sezon (1974-1976) Sarıyer’de tescilli kaldı. Bu süre içinde 26 lig ve 2 kupa maçı olmak üzere 28 resmi ve ayrıca 19 özel maçla birlikte toplam olarak 47 müsabaka oynadı. Lig maçlarında 1 gol attı.

ŞARAPHANE SOKAK: Büyükdere Mahallesi sokaklarından biridir. Bu sokakta şarap imalathaneleri bulunduğundan sokağa “Şaraphane Sokak” adı verildiği söylenir.

ŞAŞMAZ, Rabbani  (İst. 1942): Ankaragücü’nden transfer edildi ve üç sezon Sarıyer’de tescilli kaldı. Bu süre içinde 100 lig, 8 kupa ve 3 turnuva maçı olmak üzere 111 resmi ve 7 özel maçla birlikte toplam olarak 118 maçta yer aldı. Lig maçlarında takımına 8 gol kazandırdı. Takım kaptanı olarak görev yaptı ve Boluspor’a giderek Sarıyer S. K. den ayrıldı.

ŞEHİT KOM. ER. TANER YILDIZ DENİZER VE GÜRCAN DEMİRTAŞ ARKADAYLIK PARKI: Kısırkaya Mahallesindedir. 385,39 m²’lik bir alanı kapsamakta olup, 70,00 m²’lik yeşil alanı, 90,76 m²’lik çocuk oyun alanı bulunmaktadır.

ŞEHİT MİTHAT CADDESİ: Sarıyer Merkez Mahallesininen önemli ve geniş caddesi olup 1950’li yıllarda cadde yapıldı. İsmi Yeni Sular Caddesiydi. Güneydoğuda görev yapan Asteğmen Mithat yılmaz, PKK tarafından şehit edilince, caddenin ismi “Şehit Mithat Yılmaz Caddesi” olarak değiştirildi. 

ŞEHİT MİTHAT YILMAZ CADDESİ (YENİ YOL): Hacı Ömer (Kumsal) meydanından başlayan cadde Mezarlıkları geçtikten sonra sona erer. Sarıyer deresinin üzeri kapandıktan sonra kapanan kısım Aralık suyu önündeki ışıklardan yukarıya doğru bu caddeye ek yapılınca cadde Sarıyer’in en uzun caddesi oldu. Eskiden Yeni yol olan ismi Sarıyerli gençlerden Astğ. Mithat Yılmaz’ın PKK baskınında şehit olması üzerine değiştirilerek “Şehit Mithat Yılmaz Caddesi” adını aldı.

ŞEHİT ÖĞRETMENLER PARKI: Ferahevler Mahallesinde Kaymakamlık Bahçesi’ndedir. 423,00 m²’lik bir alanı kapsar, 300,00 m²’lik yeşil alanı bulunmaktadır.

ŞEHİT P. UZM. ÇVŞ. TUNAHAN KARTAL PARKI: Kocataş Mahallesindedir. 869,51 m²’lik bir alan üzerinde olup, 452,14 m²’lik bir yeşil alanı, 113,46 m² çocuk oyun alanı bulunmaktadır.

ŞEHİT POLİS M. EMİN KEPÇE PARKI: Cumhuriyet Mahallesindedir. 549,97 m²’lik bir alanı kapsamaktadır. 127,90 m²’lik yeşil alanı, 61,29 m²’lik çocuk oyun alanı ve 16,92 m²lik bir tesisi vardır.

ŞEHİT POLİS ZEKERİYA YURDAKUL PARKI: Pınar Mahallesinde olup, 392,00 m²’lik bir alanı kapsar, 236,00 m²’lik yeşil alanı, 96,00 m²’lik çocuk oyun alanı ve 60,00 m²’lik de spor alanı bulunmaktadır.

ŞEHİT ÜSTEĞMEN ALİ BÜYÜKDİCLE İLKÖĞRETİM OKULU: Şehit Üsteğmen Ali Büyükdicle İlköğretim Okulu 1978’de Vakıf Bahçe İlk Okulu olarak ahşap binada eğitim ve öğretime başladı. Bina yeterli olmayınca okula yeni derslikler ilave edildi ve ismi de 1986/1987 ders yılında Şehit Üsteğmen Ali Büyükdicle İlk Okulu olarak değiştirildi.

ŞEHİTLİK: Bahçeköy, Neşet Suyu piknik yerindedir. Piknik yerinde yapılan kazılarda meydana çıkan şehitlik ve mezar taşında şöyle yazmaktadır: “Hassa Nizamiye VI. Alayının III. Taburunun V. Bölüğünde II. Onbaşının III. Neferi Karahisan Yusuf Bin Veli: Ömrün uzun ede Sultanı Azizin Mevla/Bendeganı ola muaffak ala/Geldi Karaburuna mesele-i Sabıkada/Düvel-i müttefika askeri doldu hercai/Askeri hassa dahi geldi sene 71/Burada etti vefat on üçü hükmen şüeda/Gaip olmuş idi bilinmez iken asan heman/Buldu meşhetlerini yaptı Franko Paşa/Vüzeradan mutassafuri Cebelü Lübnan’a/İmmeti klaı cibali fahri vatandır hakka/Pek güzel oldu müsella şüheda makberesi/Okuyup makberine ervahına kıl hayır dua/Sırrı yaz cevheri tarih bu makama layık/Hayr ile kıldı Franko Paşa 1287/Hassa redif VI Alay neferatından Alaiyeli Ahmet/Alayı meskur nefaratından Alaiyeli Süleyman/Alayiyeli meskur nefaratından Mehmet/Alayi meskur nefaratından alaiyeli Mehmet/Alayı meskur nefaratından Alaiyeli Mehmet/Hassa redif VI. Alay nefaratından Alaiyeli Ali/Alayi meskur nefaratından Milaslı Süleyman/Alayi meskur nefaratından Alaiyeli Mehmet/Alayi meskur nefaratından Alaiyeli Abdullah/Alayi meskur nefaratından Alaiyeli Mehmet/Alayi meskur nefaratından Alaiyeli Abdurrahnman.-/Ketebehu elmevlevi Zeki Dede Gufurele”.

ŞEHİTLİK DERGÂHI: Rumelihisarında Şehitlik mevkiindedi. Son şeyhi Şeyh Mahmut Efendi olup Nakşibent tarikatı mensubudur.

ŞEHİTLİK MEZARLIĞI: Rumelihisarı’nın üst kısımlarında Boğaziçi Üniversitesine yakın bir yerdedir. Şehitlik mezarlığına Nafi Baba Mezarlığı’da denilmektedir. Bu mezarlık da ortadan kaldırıldı.

ŞEHİTLİK MEZARLIĞI: Uskumruköy Mezarlığının bir adı da “Şehitlik” tir. Halk arasında Şehitlik Mezarlığı denilmektedir. Kilyos yoluna girişte soldadır. Kırım Savaşı (1856) sırasında yaralanan askerlerin, Kilyos kalesine getirilerek tedavi edilmeleri sırasında şehit olanların bu mezarlıkta gömülmeleri nedeniyle bu mezarlık “Şehitlik” adını almıştır.

ŞEHİTLİK TEPESİ: Rumelihisarı’nda bulunan iki tepeden biridir. Şehit Tepesine bu adın verilmesine neden Rumelihisar kalesinin inşasına mani olmak isteyen bir Bizans müfrezesi ile çarpışan Osmanlı müfrezesinden şehit olan askerlerin burada gömülmesidir. Buraya Şehitlik de denilmektedir.

ŞEN, Mustafa (Bahçeköy, 1934): Ticaretle uğraşır. Bahçeköy Muhtarlığı ve 1992-1994 döneminde Bahçeköy Belediye Meclisinde DYP üyesi olarak görev yaptı.

ŞEN, Nurettin:  Demokratik Sol Partide siyaset yaptı ve 1994/1999 yerel seçimlerinde DSP listesinden Sarıyer Belediye Meclisine üye seçildi.

ŞEN, Yusuf (Rize, 1952): Terzidir, Sarıyer’de ikamet eder. 3 dönem (2002-2009) THK. Sarıyer Şubesi Başkanlığı, 3 dönem Sarıyer Kaymakamlık Derneği Başkanlığı, 3 dönemde Kızılay Sarıyer Şubesi Başkanlığı yaptı. Sarıyerliler Derneği ve Sarıyer Spor Kulübü üyesi olup, Sarıyer Spor Kulübü Divan üyesidir.

ŞENER, Nuri  (İzmir, 1878-1947:) İlk Okulu İzmir ve İstanbul’da okudu, İzmir İdadisini bitirdikten sonra girdiği Ziraat Halkalı Mektebi Alisini bitirerek 21 yaşında mezun oldu. Orman teşkilatında uzun süre değişik görevler yaptı. Orman Mektebinde Tasifi Eşçar (Dendroloji) ve Halkalı Mektebinde Alaimi Cevviye (Meteoroloji) ve Orman Mektebinde Tabakatülarz (Jeoloji) ve İlmi Nebabat (Botanik), Orman Mektebinde Nebabati  (Genel Botanik) ve Teknoloji, Nebatat tasnif (Tanıma), Fizyoloji ve Emraz (Hastalıklar), Nebatat (Botanik), Emrazı Nebatiye (Bitki hastalıkları) ve Teşrih (anatomi) ve Fizyoloji derslerini okuttu. 1937 yılında Muallimlik unvanı ile Müderrisliğe (Profesörlük) yükseltildi. “Nebabat Hastalıkları ve İlaçları”, “Kamusu Emraz ve Haşerati Nebatat”, “Nebatat Fizyoloji” adlı yayımlanmış kitapları ve çok sayıda ders notu bulunmaktadır.

ŞENEVLER CAMİİ: Tarabya’da Şenevler yerleşim bölgesinde bulunan bu camii bulunduğu semtin adını almış olup tarihi özelliği yoktur.

ŞENGÜL, Sedat(İst. 1942): İthalat ve ihracat işleri yapan bir şirketin sahibidir. Sarıyer Spor Kulübü’nde 1 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

ŞENGÜN, Eyüp (İst. 1944) : Zincirlikuyu Sanat Okulunu bitirdikten sonra İETT’de memuriyet hayatına başladı ve bu kurumdan emekli oldu. Futbola Sarıyer altyapısından başladı. İETT kulübüne transfer ettikten bir süre sonra tekrar geri alındı. 6 Sezon (1969-1975) profesyonel olarak tescilli kaldığı Sarıyer S. K. de 151 lig, 3 amatör lig, 1 kupa maçı olmak üzere 155 resmi ve 40 özel maçla birlikte 196 müsabaka oynadı. Lig maçlarında takımına 3 gol kazandırdı. Üyesi olduğu Sarıyer S. K. de 9 dönem yönetim kurulu üyesi ve genel kaptan olarak görev yaptı. 1940 Sarıyerli Sporcular Derneği kurucu üyesidir. Bu dernekte de yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. “Büyük Eyüp” olarak tanınır.

ŞENKAN, Engin (İst. 1944): Sarıyerli olup tiyatro ve sinema sanatçısıdır. Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümünden mezun oldu ve Yüksek lisans yaptı. Tanrı, Fırtına, Kuvvayi Milliye, İvan İvanoviç Varmıydı Yokmuydu, Üç Kuruşluk ve İzin günü gibi pek çok oyunda oynadı. Ayrıca; Baba Ocağı, Hatırla Sevgili, Azap Yolu, Son Osmanlı Yandım Ali,  Misi, Büyük Umutlar, Serseri, Kumsaldaki İzler, Kınalı Kar, Koltuk Sevdası, Bizim Çocuklar Ah Bir Zengin Olsam, Eltiler, Yazlıkçılar, Bizimkiler, Kaçamak, Yalnızlar gibi pek çok sinema filmde rol aldı.  

ŞENOL, İbrahim (İst. 1953): Sarıyerli, inşaat mühendisi. Siyasete Anavatan saflarında atıldı. 1999-2004 ve 2004/2009 yerel seçimlerinde olmak üzere iki dönem Sarıyer Belediye Meclis üyesi olarak seçildi. Belediye Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. Sarıyerliler Derneği ‘SA-DER) üyesi olup Yönetim Kurulunda bulundu. Aynı zamanda Sarıyer Spor kulübü üyesidir.

ŞENTÜRK, Aydın (Ordu, 1966): Pınar mahallelidir,  Ortaokulu bitirdikten sonra iş hayatına atıldı, ticaretle uğraşıyor. Kurucularından olduğu Pınarspor Kulübü başkanıdır. (2019)

ŞERİFE BACI PARKI: Ayazağa mahallesindedir. 335,00 m² alanı kapsamakta olup, 150 m²’lik yeşil alanı var.

ŞERİFLER YALISI: Boğaziçi’nin eski yalılarından biri olup 17.yy.ın ilk yarısı içinde yapılan Emirgüneoğlu Yusuf Paşa Yalısı idi. Paşanın Divanhanesi olan yalı 18.yy.da Hazine-i Hümayun Başyazıcısı Feyzizade Mehmet Bey tarafından müstakil yalıya dönüştürüldü. Yalı 19.yy.da el değiştirerek Mekke Şerifi Abdülillah (Abdullah) Paşa’nın malı oldu. Bu nedenle “Şerifler Yalısı” adı ile anılır oldu. Şerifler yalısı 1971’de Sait Çiftçi varislerinden satın alınarak Türk İslam Eserleri müzesine tahsis edildi.

ŞEYH EDEBALİ PARKI: Kireçburnu Mahallesindedir.  4.128,52 m²’lik bir alanı kapsamakta olup, 2.000,60 m²’lik yeşil,  339,73 m² spor alanı ve park içinde bir Semt Evi bulunmaktadır.

ŞEYTAN AKINTISI: Rumelihisarı vapur iskelesine Baltalimanı’na doğru geçince sıralanan yalılar önü boğazın çok akıntı alan yerlerinden biridir. Arnavutköy akıntısından sonra Rumeli yakasındaki en etkin akıntılı yer burasıdır. Baltalimanı körfezinden gelen akıntı burada çoğalır ve “Şeytan Akıntısı” ismini alır.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)