Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-114

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-114
Okunma : Yorum Yap

YAZICI, Necla (Rumelikavak, 1961): Balıkçı Reisi. İl okulu Rumelikavak’ta, ortaokulu Sarıyer’de okudu ve Sarıyer Vehbi Koç Vakfı Lisesinden mezun oldu. Baba mesleği balıkçılıktı, okul çıkışı babası ile balığa gidiyor mesleği öğreniyordu. Babasının tek tayfasıydı. Babası öldükten sonra işini devam ettirdi. Örnek balıkçılardan biri olarak devamlı ilgi gördü, teşvik edildi. Yetenekleri ile de kendini kabul ettirdi ve kendisine reis denilmeye başlandı. Deniz sevdalısı olan Necla Reis Rumelikavak Su Ürünleri Kooperatifi Ortağı ve üyesidir. Ayrıca Geri Kazanımlar ve Geri Dönüşümler Derneği üyesidir. Gemi Adamı Cüzdanı, Avlanma Belgesi, Kaptanlık Belgesi ve Telsizci belgelerine sahiptir. Balıkçılığı amatörce değil, ticari amaçla yaptığı v e ömrünün çok büyük bölümünü denizlerde balık avı peşinde geçirdiği için de ülkenin tek kadın balıkçı reisi olarak tanınmaktadır.  

YEDİKARDEŞLER ÇINARI: Büyükdere çayırında (Şimdiki Çayırbaşında ve fidanlığın bulunduğu alanda) bulunan çınar ağacı, kökten çıkan yedi gövdeden oluştuğu için “Yedikardeşler” adı ile anılıyordu. Godrey de Bouillon komutasındaki I. Haçlı Ordusu 1096’da bu çınarın altında konaklamıştı. Çınarın çevresinin 32 m boyunun 60 m olduğu çeşitli eserlerde yer alır. Bu büyük çınara “Kırkağaç” da deniliyordu. Bir söyleme göre bu ağaç düşen bir yıldırım sonucu yanmış, bir başka söyleme göre de gövdesi kovuktu ve bu kovuk olan yerde bir kahve ocağı vardı. Çay ocağının tutuşması üzerine büyük çınar yanıp kül olmuş. İstanbul Ansiklopedisi ise 1930’da Çayırbaşı’nda kurulan Meyve Islah Enstitüsü yerleşim alanı temin için kesildiğini yazmaktadır.

YEDİ SEKİZ HASAN PAŞA KÖŞKÜ: Sarıyer’de Gazi Hasan Paşa sokağında bulunan köşk Yedi Sekiz Hasan Paşa Köşkü olarak tanınır. Yedi Sekiz Hasan Paşa Osmanlı dönemi paşalarındandır. 19.yy. başlarında yapıldığı sanılan köşk, 1950’li yıllara kadar değişik amaçlı kullanıldı. Köşk 1920-1922 yılları arasında “Orman Mekteb-i Alisi”  (Yüksek Orman Mektebi) yani şimdiki adıyla Orman Fakültesi olarak kullanıldı. II. Dünya Savaşı sırasında ise ordu emrine verildi ve 16. Alay buraya konuşlandı komutanlık binası olarak kullanıldı. Askeri birlik buradan ayrıldıktan sonra köşk kaderine terk edildi. Bilahare de Çiller ailesine satıldı.

YEĞİN, Cemal (Zara, 1954): İlk, Orta ve lise öğrenimini İstanbul’da tamamladı. 1976’da bir yıl A.İ.T.İ. Akademisine devam etti. 1983’de M.Ü. İktisat Fakültesinden mezun oldu. 1985-1995 arası Kavala Şirketler Grubunda 10 yıl Mali İşler Müdürü ve Gen. Müdür Yardımcılığı yaptı. 1995-2001’de Türkmen Holding Şirketlerinde Mali İşler Müdürlüğü yaptı. CHP İlçe yönetim kurulu üyeliği yaptı. Sarıyer Belediyesi ve İstanbul B.Ş. Belediyesi Meclis üyesi olarak görev yaptı.

YELDEĞİRMENİ: Reşitpaşa Mahallesinin en çok rüzgâr alan yerinde yapılan yeldeğirmeninin kalıntıları mevcuttur, ancak kim tarafından hangi tarihte yapıldığı bilinmiyor (Bkz: Değirmentepe).

YELDEĞİRMENİ: Tarabya’nın kuzey rüzgârlarına açık olması nedeni ile Tarabya Tepesinde yaptırılan Yeldeğirmeni de zaman içinde yıkılıp gitti, kalıntıları bile korunamadı.

YELKENCİ, Ceyhun (Trabzon, 1983): Sarıyer altyapısından yetişti. Beş sezon (2000-2005) tescilli kaldığı Sarıyer’de 65 lig, 3 kupa maçı olmak üzere 68 resmi ve 33 özel maçla birlikte toplam olarak 101 maçta forma giydi. Lig maçlarında 3, kupa maçında 2 ve özel maçlarda 3 olmak üzere takımına 8 gol kazandırdı. Türk Telekom takımına transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı.

YELKENCİLER KÖŞKÜ: Sarıyer’de Dursun Fakih Sokakta bahçe içindedir. Bu köşkün ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı bilinmiyor. Köşk Karagöz ailesinin mülkiyetindedir. Harap vaziyettedir.

YENER, Göker Prof. Dr.(İst. 1937 – 2018): Büyükderelidir. İlk ve orta öğrenimini burada tamamladı. 1960’da İ.Ü. Orman Fakültesinden mezun oldu. Düzce Orman İşletmelerinde çalıştıktan sonra askerlik görevini yaptı. 1963’de İ.Ü. Orman Fakültesi Orman Ürünlerinden Faydalanma Kürsüsüne asistan olarak atandı. 1969’da hazırladığı “Dursunbey ve Elekdağı Karaçamlarının Fizikselce Mekanik Özellikleri, Kullanış Yerleri Hakkında Araştırmalar” adlı tezi ile Doktor unvanını aldı. 1970-1971’da İngiltere’de Aylesburyş-Bucks’ta “Orman Ürünleri Araştırma Laboratuarı”nda araştırma ve incelemelerde bulundu. 1975 yılında tamamladığı “Türkiye’de Kontrplak, Kontrtabla ve Yonga Levhaları Sanayi, Gelişme Olanakları, Bu Malzemelerin Teknolojik Özellikleri Hakkında Araştırmalar” konulu tezi ile Doçent unvanını kazandı. 1982’de profesörlüğe yükseltildi. 1992-1995 yılları arasında İ.Ü. Orman Fakültesi Dekan Yardımcılığı yaptı. İstanbul Üniversitesi Senatosunda İ.Ü. Orman Fakültesi üyesi olarak bulundu. 2004’de yaş haddinden emekli oldu.

YENİ BEND YOLUNDAKİ ÇEŞME: Bahçeköy’de Yenibend’e giderken sol taraftadır. Kaynak suyu vardır. Çeşmenin kitabesinde şu ayet yer almaktadır: “Kalellahu tealâ fi kitabihil kerim” (Tamiri: 1955, Sular İdaresi).

YENİ CAMİ: Bahçeköy’de harman yeri yanında bulunan kilise mübadeleden sonra uzun süre değişik amaçlar için kullanıldıktan sonra 1977’de camiye dönüştürüldü.   

YENİ CAMİ: Garipçe Köyü yeni cami köy içinde olup 1941 yılında inşa edilmiştir. Sonuncusu 2007/2008’de olmak üzere İki kez büyük onarım gördü. Tarihi bir özelliği yoktur.

YENİ CAMİ: Pınar Mahallesi yeni cami çarşı içinde olup tarihi özelliği yoktur.

YENİ CAMİ: Yavuz Sultan Selim Mahallesindeki bu cami ismi gibi yeni inşa edilen camilerden olup tarihi özelliği yoktur.

YENİ CAMİ: Yeniköy askerlik şubesi karşısındaki bu cami 1966 yılında yapılmış olup tarihi bir özelliği yoktur.

YENİ ÇEŞMELER: Rumelikavağı Muhtarlığı ile Rumelikavağı Güzelleştirme ve Çevre Koruma Derneği’nin gayretleri ile Rumelikavağı’nda 13 yeni çeşme yapılmıştır. Bu çeşmelerden bir kısmı yeni, bir kısmı ise eski fakat herhangi bir özelliği olmayan çeşmelerin yenilenmesi şeklinde olmuştur. Memba suyundan akış alıyorlar.

YENİ HİBE PARK (Dedeman): Ferahevler Mahallesindedir. 700,00 m²’lik yeşil alanı bulunmaktadır.

YENİ KİLYOS CAMİİ: Köy içinde ve büyük meydanlık alan üzerinde olup Osmanlı mimarı tarzındadır ve 2004’de hizmete açıldı.

YENİ YILDIZ KOLEJİ: Bu kolej 1989 yılında Bebek’teki anaokulu ve ilkokulu binasında öğretim ve eğitime başladı. 19891/1992 ders yılında Yavuz Sultan Selim Mahallesindeki yeni binasına taşındı.

YENİ YUNUS EMRE CAMİİ:  Ferahevler Mahallesinde bulunan camilerden biridir.

YENİKÖY BALIKÇI BARINAĞI: Yeniköy balıkçı barınağı Tarabya’dan Yeniköy’e girişte ve parkın karşısındadır. Küçük sandallar için bir barınaktır. Barınak Yeniköy S.S. Su Ürünleri Kooperatifinin kullanımındadır.

YENİKÖYBURNU : Yeniköy Balıkçı barınağının Tarabya tarafındaki çıkıntıya Yeiköyburnu denilmektedir.

YENİKÖY CAMİ PARKI: Yeniköy’de çarşı içindedir. Yeniköy Yeni Cami bu büyük parkın içindedir.

YENİKÖY CAMİİ: Yeniköy çarşısı üzerinde ve Vapur İskelesinin karşısındaki Parkın içindedir. Modern mimari yapısı ile dikkat çeker ama tarihi özelliği yoktur ve yeni camilerdendir.

YENİKÖY GÜZELCE KÖŞKLER YAZLIK SİNEMASI:  Yeniköy’de Güzelce Köşkler Sokağında bulunuyordu. Yazlık sinema idi. 1968 yılında açıldı 1976 yılında kapandı. Mekan Rum Kilisesine aitti. Burada halen Yeniköy Çamaşırhanesi faaliyet gösteriyor.

YENİKÖY İLKÖĞRETİM OKULU: Yeniköy İlköğretim Okulu 1923’de küçük bir barakada Yeniköy 33. İlkokulu olarak hizmete açıldı. Bir süre sonra biraz daha büyük bir binaya taşınan okul, 1933’de halen kullanılan büyük binasında hizmet vermeye başladı. Okul 1997/1998 öğretim yılında İlköğretim statüsüne alındı.

YENİKÖY MAHALLESİ: Sarıyer İlçesinin sahil şeridinde yer alan mahallelerinden biri olup; Tarabya, İstinye ve Ferahevler mahallelerinden sınır alır. Yeniköy’ün kuruluşu, Kanuni Sultan Süleyman’ın (1520-1566) fermanı ile Karadeniz, özellikle; Trabzon ve Rize bölgesinden getirilen, Rum ve Türk ailelerin iskan edilmesi ile oldu. Türkler semte Yeniköy derken, Rumlar da ”Niohorion” (Neokhorion) diyorlardı. Zamanla Neohorion kelimesi biraz kısaltılarak “Nihori” dönüşmüştür. Nihori’nin Türkçe karşılığı da “Yeniköy”dür. 1992 nüfus sayımına göre mahallenin nüfusu 15.034’dür.

YENİKÖY MEZARLIĞI: Yeniköy’ün üst kısımlarında olup, hala gömü yapılmaktadır. Bu mezarlıkta I. Dünya Savışı sırasında şehit olan 6 Tunuslu askerin gömülü olduğu için  mezarlığın alt kısmına şehitlik denildi. 1960’da askeri yönetim mezarlığı kapadı ama bilahare açtı.

YENİKÖY NAHİYESİ: Sarıyer İlçesinin tek nahiyesi idi. Nahiyelik durumuna 15 Ocak 1972’de son verildi ve mahalle durumuna getirildi. Yeniköy’de Nahiye Belediye Başkanlığı Dairesi vardı.

YENİKÖY PARKI: Bu parkYeniköy’e girişte,  küçük liman karşısındadır. Yeniköy’ün eski parkıdır. 

YENİKÖY PARKINDAKİ ÇINAR AĞACI: Balıkçı limanı karşısındaki parkta bulunan bu çınarın dipten çevresi 9.85 m, göğüs hizasından ise 5.0m dir. Tahminen 350-400 yaşlarındadır.

YENİKÖY PLAJ PARKI: Yeniköy Köybaşı Caddesi üzerindedir. 4.465,64 m2 üzerinde kurulu çok amaçlı bir parktır. Bu parka muhtarlık parkı da denilmektedir.

YENİKÖY S. S. SU ÜRÜNLERİ KOOPERATİFİ: Yeniköylü balıkçılar tarafından kurulan Su Ürünleri Kooperatifi Balıkçı barınağını kontrolü altında tutmaktadır.

YENİKÖY SİNAGOGU: Yeniköy’de askerlik şubesi karşısındadır. Musevilere ait sinagog Musevi banker Kamonda ailesinin desteği ile 1870’li yıllarda inşa edilmiştir.

YENİKÖY SİNEMASI: Bu sinema çarşı içinde ve vapur iskelesine giden sokağın karısındaki Kilisenin arkasında bulunuyordu. Yazlık ve kışlık olarak faaliyet gösteren sinemanın sahibi Yeniköy Muhtarı Faris Varmışer’di. Yer ise  Rum Kilisesi Vakfınındı. 1960’da açılan bu sinema 1970’de kapandı.

YENİKÖY SPOR KULÜBÜ: Yeniköy Spor Kulübü 1973 yılında kuruldu. Necati Özas, Avni Baydar, Aydın Baydar, İbrahim Döner, Ali Baydar, Yücel Anlayan, Münir Maçınlar, Çetin Yedigünler, Şakir Övünç, İbrahim Maçinler, Nurettin Akdağ ve Ziya Algan tarafından kuruldu. Uzun süre gayri federe olarak faaliyet gösterdikten sonra tescili yapılarak Beden Terbiyesi Teşkilatına dâhil edildi. Amatör III. Kümeden lig maçlarına başlayan Yeniköy önce II. Kümeye sonra I. Kümeye yükselme başarısını gösterdi. İstanbul Şampiyon da olan Yeniköy bir sezon III. Türkiye Liginde yer aldı. Halen İstanbul Süper Amatör Liginde maçlarına devam etmektedir. Yeniköy ayrıca Voleybol dalında da faaliyet göstermektedir. Voleybolda da başarılı olmuş ve deplasmanlı lige yükselmek başarısını göstermiştir. Kulübün Başkanlığını Ali Düşmez yapmaktadır.

YENİKÖY SPOR KULÜBÜ BİNASI: Yeniköy, Köybaşı Caddesi üzerinde ve halı sahanın yanındadır. Kulüp yönetim kurulu burada toplanmakta olup, binanın ön kısmı kulüp lokalidir.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)