SARIYER BELEDİYESİ RIFAT ILGAZ KÜLTÜR MERKEZİ (RKM): Sultan II. Mahmut’un eşi Pertevniyal Sultan’ın yaptırdığı bina uzun yıllar eğitime hizmet verdi. Osmanlılar döneminde okudu, Cumhuriyetin ilk yıllarında Orman Mektebi Alîsi (Yüksek Orman Mektebi) olarak hizmet verdi. Bilahare Sarıyer 14. İlkokulu ve daha sonra da Pertevniyal İlkokulu olarak kullanıldı. 1961 yılında Halk Eğitim merkezine dönüştürüldü. Halk Eğitim Merkezi yeni binasına taşınınca bina kaderine terk edildi. Bina tapu kayıtlarında Pertevniyal Sultan Vakfına ait görünüyordu. Bina Mahkeme kararı ile İstanbul İli Özel İdareye devrediliyor (1954) küçük bir hissede Belediyeye bırakılıyordu. 1989 ve sonraki yıllarda Sarıyer Belediyesi bu hisseden yola çıkarak Binayı sahiplendi, yıkarak yeniden inşa etti ve Sarıyer Belediyesi Kültürn Merkezi olarak hizmete açtı. Binada yeni düzenlemeler yapıldı ismi de Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi (RKM) olarak değiştirildi. Bina çok amaçlı olarak kullanılmaktadır.
SARIYER BELEDİYESİ, SARIYER AİLE DANIŞMA VE EĞİTİM MERKEZİ (SADEM): Sarıyer Belediyesi bünyesinde olmak üzere Cumhuriyet ve Büyükdere mahallelerinde olmak üzere iki merkez hizmet vermektedir.
SARIYER BELEDİYESİ, SARIYER AKADEMİSİ: Sarıyer Belediyesi tarafından 2015 yılında Çamlıtepe (Derbent) de Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde kuruldu. Sarıyer Akademi LGS (TEOG), YGS, LYS. Rehberlik çalışmaları, yapılmakta öğretmenlerin nezaretinde ücretsiz eğitim hizmeti verilmektedir.
SARIYER BELEDİYESİ SEMT EVLERİ: Sarıyer Belediye Başkanlığı tarafından uygun görülen mahallelerde, mahallelerin sorunlarının yerinde tespit amacı ile yapıldılar Semt Evlerinde sağlık seminerleri, yabancı lisan kursları, tüketici bilinçlendirme toplantıları, sosyal aktiviteler yapılmaktadır. Bahçeköy, Kazım Karabekir, Kireçburnu, Rumelikavağı, PTT Evleri ve Hisarüstü Mahallelerinde olmak üzere 6 semt evi bulunmaktadır.
SARIYER BELEDİYESİ SOKAK HAYVANLARI BAKIM EVİ: Kısırkaya mahallesinde Sarıyer Belediyesi tarafından halkında desteği ile kurulan sokak hayvanları bakımevi yeni gerekli cihazlarla yenilenerek tam teşekküllü hale getirildi ve hizmete açıldı. Sokak hayvanlarının bakımı çağdaş bir şekilde yapılıyor.
SARIYER BELEDİYESİ SPOR KULÜBÜ: Belediye Başkanı M. İhsan Yalçın’ın Belediye Başkanlığı döneminde 1990’da kuruldu. Futbol, basketbol, voleybol, karate, atletizm dallarında faaliyet gösterirken 1994’ten sonra boks, tekvando ve daha sonra da judo, kürek ve kano dallarında faaliyet göstermeye başladı. Yüzlerce gence spor yapma imkarı sağladı ve faaliyetine devam etmektedir. Bilhassa karete ve judo dallarında İstanbul, Türkiye ve Uluslararası yarışmalarda bireysel ve takım şampiyonlukları kazandı. Futbol dalında A takım Grubunda Şampiyon olarak Süper Amatör İstanbul I. Ligine yükseldi. Karate takımı 1999’da Paris’te yapılan Avrupa Kulüplerarası şampiyonada tüm rakiplerini yenerek Avrupa Şampiyonu; 2000’de İsrail/Telaviv’de Avrupa Kulüplerarası karate şampiyonasında ikinci; 2000’de Berlin/Almanya Uluslarası Şampiyonasında tüm rakiplerini yenerek Şampiyon; 2001’de İstanbul’da Avrupa Kulüplerarası Şampiyonadaüçüncü; 2001’de Londra’da tüm rakiplerini yenerek Şampiyon; 2003’de İspanya’da ikinci; 2004’de Rusya/Moskova’da Avrupa Şampiyonu; 2004’de Meksika’da Şampiyon; 2005’de Amerika/Les Vegas’da milletlerarası şampiyonada ikinci ve Bayanlar Avrupa Şampiyonu olarak çok büyük başarılar elde etti. Ayrıca bayan karate takımı 13 kez düzenlenen New York Open turnuvasında tüm ferdi müsabakaları kazanarak 16 kupa elde etti. Voleybol takımı en alt kümeden lig maçlarına başladı ve arka arkaya şampiyonluklar alarak Deplasmanlı Türkiye Ligine yükseldi. Bilahare küme düştü ama tekrar yükseldi.
SARIYER BELEDİYESİ YAŞAR KEMAL KÜLTÜR MERKEZİ VE EVLENDİRME DAİRESİ: Çamlıtepe (Derbent) Mahallesindedir. 5 bin 435 m²’lik bir alan üzerinde inşa edilmiştir. Çok amaçlı bir kültür merkezidir. Önceleri bir süre Belediye Başkanlığı Hizmet Binası olarak kullanıldı ama yeni bina yapılınca tamamıyla kültür hizmetlerine bırakıldı. 365 koltuk kapasiteli Nikah Salonu, geniş fuaye alanı, 1000 kişilik balo salonu, Evlendirme Odaları ve geniş otoparkı bulunan binanın alt katında Sarıyer Akademi hizmet vermektedir.
SARIYER DERESİ: Sarıyer Deresinin coğrafi adı “Mercimek” deresidir. Ancak bu isim kullanılmaz. Sarıyer Deresi; Kılıçpınar Deresi, Arapöldüren Deresinin karışması ile meydana gelen Bekardere’nin devamı olup ilerledikçe Teknecik deresi ve Fincancık deresinden de akış alarak denize ulaşır. Cadde kazanılması ve trafiğin rahatlatılması amacı ile 1967’de derenin kapatılmasına başlandı, mezarlıklara kadar olan kısım 1970’lı yıllarda tamamlandı. Mezarlıktan Hünkâr Suyuna kadar olan bölüm ise 2004/2005 yılları arasında tamamlandı. Böylece Sarıyer deresi gözlerden uzaklaştırıldı.
SARIYER DERESİ SOKAK (DEREBOYU CADDESİ/ DEREBOYU SOKAK): Merkez Sarıyer’in en uzun sokağıdır. Ortaçeşmeden başlar, Atatürk Meydanına kadar iner. Dere üzerinde beş köprü bulunuyordu, Derenin üzeri değişik tarihlerde tamamen kapatıldı.
SARIYER DOĞA KOLEJİ: Sarıyer, Zekeriyaköy Acar Caddesi Yediveren Sokakta, Acarlar Koru Evleri Sitesi içindedir.
SARIYER EDEBİYAT GÜNLERİ: Sarıyer Belediyesince her yıl düzenlenen ve gelenek haline gelen “Sarıyer Edebiyat Günleri” “Herkesin Bir Öyküsü Vardır” sloganıyla başlatıldı, Öykü yarışması yapılırken, söyleşi, panel gibi etkinliklerle zenginleştirildi. İlk 2012 yılında yapılamaya başlanan etkinlik Kireçburnu Haydar Eliyev Parkında her yıl Mayıs ayı içinde yapılmaktadır. Edebiyat günlerine Sarıyerli yazar ile davetli diğer yazar ve yayınevleri katılmakta olup, halka açıktır.
SARIYER EDEBİYATÇILAR PLATFORMU (SEP) (Sarıyer, 2019): Sarıyerli edebiyatçılar tarafından dayanışma amacı ile kuruldu. Kurucuları: Tuncay Dağlı, Cafer Hergünsel, Av. Rezan Özger, Nurten Ertul, Yaşar İliksiz, Yekta aydın, Betül İstanbullu, Gökten Ulugergerli, Emine Topçu ve İbrahim Balcı. Başkanlığı Cafer Hergünsel yürütüyor, yardımcısı Tuncay Dağlı.
SARIYER FOLKLOR VE SPOR KULÜBÜ DERNEĞİ (SARFOLK): Merkez Sarıyer Mahallesi Zümrütevler yerleşim bölgesinde 2015 yılında kuruldu. Kültür ve Spor amaçlı kurulan bir dernektir. Kurucu Başkanı Selim Cihanoğlu olup (Başkanlığı 2019 itibariyle devam ediyor). Kurucuları: Selim Cihanoğlu, Tulin Cihanoğlu, Filiz Öztüürk, Didem Duman, Ebru Aktaş Ketenci, Barış Gülünç, Mustafa Çakınca, İsmail Kadir Özkurtlar, Büşra Bakır, Bekir Korkmaz, Yasemin Ketenci ve Rahime Özen’dir.
SARIYER GİRİŞİMCİ KADIN KOOPERATİFİ: İsveç Konsolosluğu işbirliği ile 2012 yılında kurulmuştur. Kadınların ekonomik, sosyal ve kültüel ihtiyaçlarına karşılamaları için destek vemektedir. Kooperatif atölyesinde ve evlerinde ürünler üretmelerine ve pazarlamasına destek olmakta, çeşitli eğitim faaliyetlerinde bulunmaktadır.
SARIYER GENÇLİK EĞİTİM MERKEZİ (SAGEM); Sarıyer Belediyesi Bünyesindedir. Sarıyer ilçesinde; Sarıyer, Reşitpaşa, Ferahevler, Kazımkarabekir, Cumhuriyet, Pınar, Fatih Sultan Mehmet, Bahçeköy, İstinye, Ayazağa, Bağlar mahallelerinde olmak üzere 11 adet SAGEM vardır. Sarıyer’deki SAGEM Merkez Sarıer’de Dereboyu Caddesindedir. Kentsel, eğitsel ve sosyal alanlardaki ihtiyaçları karşılamak ve bu alanlardaki fırsat eşitliğini sağlamak amacı ile kurulan Belediye Hizmet birimidir. SAGEM’lerde çocuklar ve yetişkinlere öğretici, eğitici hizmetler verilmektedir
SARIYER GÜREŞ KAPALI SALONU: Mersinli Ahmet Spor Kompleksinin içinde olup, stadın batısında ve yanındadır. Bu kapalı solanda sadece güreş milli takımı antrnman yapmaktadır.
SARIYER HALKEVİ: Halkevleri 1932’de açıldı. Sarıyer Halkevi de Büyükdere’de Rum Vakfına ait büyük binada açıldı. Halkevinde muntazam olarak 1951 yılına kadar; tiyatro, folklar, jimnastik, Türk sanat müziği ve güreş gibi etkinlikler yapıldı. Halkevinde kütüphanesi ve sağlık birimi de bulunuyordu. 11.08.1951’de Demokrat Parti İktidarı tarafından halkevleri kapatılınca Sarıyer Halkevi de sona ermiş oldu.
SARIYER HAMAMI: Merkez Sarıyer Mahallesinin en önemli tarihi eserlerindendir. Hamamı Çelebi Müfti adı ile meşhur Şeyhülislam Hocazade Mehmet Efendi yaptırmış ve Zekeriyaköy Camiinin ihtiyaçlarının karşılanması için vakfetmiştir. Şeyhülislam Hocazade Mehmet Efendi (1615) öldüğüne göre, hamamın 16.yy. veya 17.yy. başlarında yapıldığı anlaşılır. Vakfedilen hamamın uzun süreli kiralamalar sonucunda ve belki de takipsizlik nedeni ile Hamamcıoğlu ailesinin mülkiyetine geçtiği akla gelir. Sarıyer hamamı İstanbul’un sayılı hamamlarından biriydi. Halk arasında bir ismi de “Sevgililere Sarıyer Hamamı” idi. Hamamdaki iki halvet yerinden birinin ismi Kara Baba, diğerinin ismi de Sarı Baba halvet yeridir.
SARIYER İLÇESİ: İlçe kuzeyde Karadeniz, doğuda İstanbul Boğazı, Güney’de Beşiktaş, Batıda Şişli ile Eyüp ilçelerinden sınır alır. 151.000 km²lik alana sahiptir. Bu alanın 8.100 hektarı mücavir alandır. Sarıyer ilçesi önceleri Makriköy’e (Bakırköy) bağlı iken 15.05.1930’da İlçe oldu. İlçenin 31 mahallesi, 8 köyü var. 2008’de çıkan bir yasa ile Sarıyer’in tek belde belediyesi olan Bahçeköy’ün belediyeliği kaldırıldı. Böylece Bahçeköy Beldesine ait olan üç muhtarlıkla merkez ilçe sayısına eklendi.
SARIYER İLÇESİ TURİZM TANITMA DERNEĞİ: Büyükdere’de faaliyet gösteren dernek sosyal içerikli çalışmalarla bir süre yararlı işler yaptı. Tanıtma amaçlı olmak üzere Sarıyer ve Büyükdere adlı iki kitapçık çıkardı. Fakat devamı gelmedi.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)