SERT, Ahmet (Sarıyer, 1957): Sarıyer altyapısından yetişti ve yaş gruplarında oynadıktan sonra profesyonel takım kadrosuna alındı ve 7 sezon (1976-1983) kadroda kaldı. Bu süre içinde 82 lig, 36 amatör lig, 13 kupa ve 4 turnuva olmak üzere 135 resmi ve ayrıca 43 özel maçla birlikte toplam olarak 178 maçta oynadı. Lig maçlarında 14, amatör lig maçlarında 14, kupa maçlarında 8, turnuva maçlarında 1 olmak üzere resmi maçlarda 37 ve özel maçlarda attığı 15 golle birlikte toplam olarak takımına 52 gol kazandırdı. Karagümrük Kulübüne transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı. Teknik direktör lisansına sahip olup birçok takım çalıştırdı. Siyasete Anavatan (ANAP) saflarında başladı ve İstanbul İl Genel Meclisi Üyesi olarak görev yaptı. İl Genel Meclisinde bulunduğu beş yıllık dönem için arka arkaya beş dönem Daimi Encümen Üyesi olarak görev yaptı. Sarıyer Spor kulübünde 7 dönem yönetim kurulu üyesi olarak sorumluluklar üstlendi.
SERT, Mahmut (Adana, 1948): Anadoluhisarı İdman Yurdu kulübünden transfer edildi ve 2 sezon (1976-1978) Sarıyer Spor Kulübünde tescilli kaldı. Bu süre içinde 58 lig, 4 kupa maçı olmak üzere 62 resmi ve ayrıca 20 özel maçla birlikte toplam olarak 82 maçta Sarıyer takımında oynadı. Lig maçlarında 4 ve özel maçlarda 1 olmak üzere takımına 5 gol kazandırdı. Beykoz’a transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı.
SERTER, Nafız (Maden, 1938): Kahveci Nafız olarak tanınır. Muhtar baş azası idi. Muhtar Osman Telseren’in ayrılması üzernine 2 yıl muhtarlık yaptı. İlk yerel seçimde muhtar adayı oldu ve kazandı. 7 dönem seçildi ve toplam 31 yıl Maden Mahallesi Muhtarı olarak görev yaptı.
SERVİ ÇİMENZARİ KASRI: Sultan II. Selim’in (1566-1574) Tarabya’ya gelişinde Sadrazam Sokulu Mehmet Paşa’ya çok beğendiği Tarabya’da bir kasır yaptırmasını emretmiş ve ismini de “Servi Çimenzari” koymuştur. Sultan II. Mahmut (1808-1839) 1829 yaz mevsimini Tarabya çayırında ordugâh kurarak geçirmiş, bu kasırlarda kalmıştır. Sonraları Sultan Abdülmecid (1839-1861) bu kasırda kalmış olmasına rağmen yıktırılmıştır. Sultan II. Abdülhamid’ de (1876-1909) kasrın bulunduğu araziyi Almanlara vermiş, kasrın yerine Alman Büyükelçiliği yazlık binaları yapılmıştır. Kırım Savaşı sırasında “Servi Çimenzari Kasrı” hastane olarak kullanılmıştır (Bkz. Almanya Büyükelçiliği yazlığı; Tarabya).
SET RESTAURANT: Kireçburnu’nunda bulunan ve çok ünlü restaurantlardan biridir.
SEVGİ PARKI: Tarabya Mahallesindedir. 408,24 m²’lik bir alanı kapsar, 186,27 m²’lik yeşil alanı ve 60,91 m²’lik çocuk oyun alanı bulunmaktadır.
SEVİL, Enis(İst. 1961): Üniversite öğrenimini tamamladıktan sonra ABD’de mastır yaptı. Tekstil sanayinde iş hayatına atıldı. Korutaş Tekstil’in sahibi ve yönetici olup, Sarıyer Spor Kulübü’nde 1 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. Sarıyer’den sonra Galatasaray Spor Kulübü’nde de yönetici olarak görev aldı.
SEVİMLİ SOKAK: Büyükdere Mahallesi sokaklarından biridir. Bu sokağın ismi eskiden “Kirkor Sokak” tı. Sonraları sokağın ismi “Sevimli Sokak” olarak değiştirildi.
SEVİMLİ, Yeter (Samsun, 1943-1992): Boksör, boks antrenörü. Uzun yıllar Çayırbaşı’nda ikamet etti. İş hayatına polis memuru olarak atıldı. Ancak spor yapmaktan geri kalmadı. Boks dalında üstün başarılar gösterdi ve 9 kez Türkiye birincisi bir Akdeniz Oyunları ve Başkan şampiyonası ikincilikleri var. “Türk mitralyözü” olarak isimlendirilen Yeter 1969 jübile yaparak boksu bıraktı ise de antrenör olarak görev yapmaya devam etti. 1982’de emekli olduktan sonra bir fabrikada güvenlikçi olarak çalıştı. 12.11.1992 günü fabrikayı soymaya gelen 7 soyguncuya mani olmak için mücadele ederken vurularak öldürüldü. Cinayet faili meçhul kaldı.
SEVİNÇ, Ümit (İst. 1952-2012): Sarıyerlidir. Baba mesleği olan aşçılığı meslek olarak seçti ve kendisini çok üst düzeyde bir aşçı olarak yetiştirdi. Kendisini çok iyi yetiştirmiş olmasına karşın yine de ülkeyi baştanbaşa gezerek yemek kültürü ile ilgili araştırmalar yaptı. Uzun süre Bab-ı Ali’de lokanta işletmeciliği yaptı. Uzun yıllardan beri TV de program yapmaktadır. Bildiklerini; Ümit Usta’dan Soğuk Yiyecek ve Mezeler, Ümit Usta’dan Çocuk Yemekleri, Ümit Ustadan Ramazan Yemekleri ve Ümit Usta’dan Halk Yemekleri adı ile kitaplaştırdı.
SEVSAY ÇAY BAHÇESİ: Büyükdere’de Piyasa caddesi üzerinde ve Surp Boğos Ermeni Kilisesi yakınında idi. Uzun yıllar ismi çay bahçelerinin en iyisi olarak anıldı. 1980’den sonra üstü kapatılarak restaurant haline getirildi. Köşem ismi ile faaliyetine devam etmektedir.
SEYFETTİN ÖMER (Gönen, 1884 – 1920): Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Ömer Seyfettin bilhassa yaz ayları Sarıyer’i tercih eden yazarlardan biriydi. Mahalle mektebini takiben değişik okullarda okuduktan sonra Bursa Mekteb-i Harbiye-i Şahane’ye devam etti. Subay olarak orduya katıldı ve değişik yerlerde görev yaptı, İzmir Jandarma Okulunda görevli iken edebiyatçılarla tanışınca Türkçe ve milli edebiyat üzerine eğildi. Selanik’te yayınlanan Genç Kalemler Dergisine Yeni Lisan ismi ile yazılar yazdı. Askerlikten ayrıldıktan bir süre sonra tekrar göreve çağrıldı. Yanya kuşatmasında esir düştü ve bir yıl esir kaldı. Bu dönemde öykü yazmaya ağırlık verdi. Öyküleri Türk Yurdu’nda yayınlandı. Askerlikten ayrıldıktan sonra öğretmenliğe başladı ve yine yazılar yazmaya devam etti. Kabataş Lisesindeki öğretmenliği ölene kadar devam etti. Öykü ve makaleleri Yeni Mecmua, Şair, Donanma, Büyük Mecmua, Yeni Dünya, Diken, Türk Kadını gibi dergilerde ve Vakit, Zaman ve İfham gazetelerinde yayınlandı. Önemli öykü eserleri: Başını Vermeyen Şehit, Kütük, Ferman, Kızılelma Neresi, Pembe İncili Kaftan; Romanlar; Ashab-ı Kehfimiz, Efruz Bey ve Yalnız Efe’dir.
SEYMENAĞZI: Kilyos sınırları içinde bulunan küçük bir koy olup plajı ile ünlüdür. Kırılmış ve incelmiş istiridye kırıklarından meydana gelen kumu ile dikkat çeker.
SEYMENAĞZI KOYU: Uskumruköy sınırları içindedir. Kilyos Güvenburnu doğusunda küçük bir koydur. Koy istiridye kabuğu kırıklarıyla meydana gelen kumluğu ile tanınır. Koyda yaz ve kış aylarında hizmet veren tesisler bulunmakta olup, Sarıyer ilçesinin çok önemli plajlarından biridir.
SEYRANTEPE POLİS LOJMANLARI PARKI: Huzur Mahallesindedir. 11.536,46 m²’lik bir alan üzerindedir. 8.13700 m²’lik yeşil alanı, 633,47 m²’lik çocuk oyun alanı ve 386,14 m²’lik de spor alanı bulunmaktadır.
SEZER, Ömer(Bosna, Yugoslavya, 1906-1975): Elektrik teknisyeni olarak Tekel Kibrit Fabrikasında işe başladı ve buradan emekli oldu. Karagümrük Spor Kulübü kurucularından biridir ve 10 dönem Sarıyer Spor Kulübü yönetim kurulunda görev yaptı.
SEZER SOKAK PARKI: Fatih Sultan Mehmet Mahaüllesindedir. 140,00 m²’lik bir alan üzerindedir, 7,86 m²’lik yeşil alan, 62.66 m² çocuk oyun alanı bulunmaktadır.
SEZGİNER, Peykunt(İst. 1938 – 2015): Lise tahsilinden sonra serbest muhasebeci olarak iş hayatına atıldı. Sarıyer Spor Kulübü’nde 8 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. Kulübün Divan Kurulu üyesidir.
SIRATAŞ BATARYASI: Sırataş Bataryası Rumelikavağı ile Mavramoloz bataryası arasındadır. 19.yy. ortalarında Boğazın savunması amacı ile yapıldığı anlaşılmaktadır. Batarya ve müştemilatının 1906’da onarım gördüğü, bataryada 2 parça 35 kalibrelik, 2 parça 22 kalibrelik topun bulunduğu kayıtlarda görülmektedir,
SIRATAŞ DALYANI: Karataş dalyanı ile yan yana kurulan bu dalyan uzun bir süreden beri kurulmamaktadır.
SIRRI BEY SOKAK: Sarıyer Merkez Mahallesi sokaklarından biridir. Sefir Sokaktan Kaptan Sokağa gidilirken sol taraftaki bahçe içinde büyük bir ahşap köşk vardı. Bu köşke Sırrı Bey Köşkü deniliyordu. Sırrı Bey Sarıyerli ve Sultan Abdülhamit’in jurnalcilerinden biriydi. Kimse kılına dokunamıyordu. Bu nedenle de işgalcilerle yakın ilişki kurabilmiş ve millicilere kan kusturmuştu. Köşkü, jurnalciliği nedeni ile elde ettiği paralarla yaptırdığı söylentisi yaygındı. Ne var ki. Milli mücadele zaferli sonuçlanınca işler ters döndü. Sarıyerli olması nedeni ile ortadan kaldırılmamış ama gözden uzak da tutulmamıştır. Herkesin nefreti üzerinde olan Sırrı Bey devamlı aşağılanmasının temini için Köşkünün az ilerisindeki sokağa “Sırrı Bey Sokak” ismi verilmiştir.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)