Son Dakika Haberler

Pazarda Bal Var Gelinim! Mustafa BALCI

Pazarda Bal Var Gelinim! Mustafa BALCI
Okunma : Yorum Yap

Toplum ters köşe olmuş durumda, neye ne zaman, nasıl tepki vereceğini şaşırmış, verilen tepkilerin halk tarafından desteklenmesini beklediklerini lakin, Ülkesinin bugünkü oluşan koşularında tepkisizliğin sebeplerini kendilerinin dahi bilmediği bu günlerde, pazarcılar adaletsizliğe tepki gösterdiler.

Ellerinde pankart açtılar. SOSYETE PAZARI İSTEMİYORUZ.

Sarıyer de “Sosyete pazarı” adı altında kurulan, haftanın belirli günleri “Organik Pazar” “Antika pazarı” olarak değerlendirilen Vakıflardan Sarıyer Belediyesi tarafından kiralanmış alanın “Çok Amaçlı Halk Pazarı” olarak kullanılan alan “Sarıyer Belediyesinin, Sarıyer Halkı” için farklı seçeneklerde değerlendirilmesi amacı ile kurulmuş pazarın, maalesef Çarşamba günleri kurulan semt pazarında bulunan tezgah sahipleri pazarcı esnafının tepkilerine yol açmıştır.

Her gün yanından geçtiğim, bazen de meraklı gözlerle sadece Antika günlerinde pazara girip baktığım yarı kapalı pazarın hiçbir şekilde “SOSYETE PAZARI”nın “SOSYETE TARAFINI GÖREMEDİM”  bu pazara isim konulurken laf cambazlığı iyi düşünülmüş, İçine biraz “espiri” biraz da “tuz” katılarak etkili olmuş lakin dedikoduların önüne geçilememiştir.

YETERLİ TANITIM YOK.

Sarıyer Belediyesi buranın duyurusunda, yapımında, dükkan veya tezgahların nasıl kiralandığı, nasıl verildiği, duyurusu yapılmış mı? bilemiyorum. Çok yararlı bir çalışma olmuş, lakin “CHP Sarıyer Belediyesinin her zaman olduğu gibi yapmış olduğu başarılı çalışmaları yeterli düzeyde tam olarak duyuramadığı için” toplumun bazı kesimleri tarafından yanlış anlaşılmak ta olduğu belli olmuştur.

“ ÇOK MERAK EDİYORUM!”

Hangi cesaretle bir Belediye “tanıtım ve reklam” yapmamak için direnir!

 Rantın paylaşımından mı korkuluyor?

Üsküdar Belediyesinden bir dostumla konuşuyorum, nasıl bütçe diyorum! Tanıtım belediyelerin bütçesinin %80 diyor. Belediye demek Reklam dır. Biz böyle gördük Başbakanımızdan, toplumu başka bir şekilde etkileyemeyiz diyor! Şişli Belediyesine bakıyorum. Her şeyde yapabilirsiniz! Çok küçük işlerde yapabilirsiniz! Çalışmaları gösteren profesyonel ekip, reklam ve tanıtımlardır. En az benim kadar Sarıyer Belediye çalışanlarının da Şişli Belediyesinde dostları ve arkadaşları vardır bir sorsanız neler yapıyorlar.” Henüz Sarıyer Belediyesi olarak cahiliye dönemini daha aşamadılar.”

“ŞANSIZLIK DİYELİM!

Basından sorumlu arkadaş “yazılı basında” değil ama “Görsel basında” gerekli çevresini iyi kullanarak TV kuruluşlarını çağırmış ve muhalif istihbarat bunu fırsat bilerek pazarcı kitlesini, pankartlarla TV kameramanlarının karşısına çıkarmasını bilmiştir. İşte burada dikkat edilmesi gereken Belediye çalışanları” iç kaynaklarda muhaliflere malzeme” çıkarmanın ne şekilde “organize” olabileceğini, nasıl revüze edileceğini göstermiştir, “çalışmalar veya yapılan hizmetler artık baltalanmaktadır.” Basından sorumlu arkadaşın şansızlığımıdır! Yoksa?

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü GENÇ artık şunu bilmedir.

Seçim dönemine girilmiş, artık nerede bir çalışma ve hizmet açılışı varsa, mutlaka muhalif unsurlar bu çalışmaları farklı yöntemlerle engellemeye çalışacaklardır. Bu seçimler artık dürüst ve vurdum duymaz davranarak göğüslenemeyecektir,  her yerde ve her koşulda acımasız bir eleştiri ve tepkiler organize bir şekilde gerçekleşecektir.”

Pazarcı eyleminde Sarıyer halkı yoktu!

Pazarda bulunan az sayıdaki halk tepki gösterenlere aldırış etmedi! Çünkü “tepkisiz bir toplum olduk” artık halk eylemlere o kadar aşina olmuş durumdaki, destek vermeleri mümkün değil. Hele ki yolunuz Beyoğlu’na düştüğünde mutlaka bir eylem görürsünüz ve seyrederken eğlenirsiniz. Bu alışkanlık her kes tarafından kabullenilmiştir.

“ hadi bir Beyoğlu yapalım, iki bira içelim, eski solculuk günlerimizi hatırlayalım dersiniz, İşte gidin bir hafta sonu, Kimse yoksa bile CHP İstanbul mutlaka bir şey bulup eylem yapacak sizlere meze olacaktır”

Sarıyer halkı tepki vermez. Verilen tepkiye gülerek destek olacaktır ve öyle olmaktadır. Pazarcılar satış için tepki vermişlerdir. Rekabet için, Sarıyer halkı bizden alış veriş yapmıyor diyerek tepki verdiler. Kendilerini konuşmaya zorladım, Şişliden, Beşiktaş, Kadıköy den örnekler verdim, sebze marketlerinden bahsettim, tepkileri farklıydı, sus pus oldular ve pankartlarını indirdiler. Bunu eğer onların anlayacağı dilden örnekleyerek anlattığınızda zaten gerginlik ortadan kalkacaktır.

Sarıyer halkı pazardan eskisi kadar yararlanmamaktadır.

Çünkü her zaman gerekli ihtiyaçlarını marketlerden almakta, daha güvenli ve sağlıklı olarak kabul etmektedir, Çünkü marketlerde sunum çok hijyeniktir, bugün bu gerçekleri pazarcı esnafı iyi analiz etmelidir.

Eylemci pazarcılar, Giyim pazarı da kurulmasına tepki vermektedirler, Çünkü Sarıyer Belediyesinin kurmuş olduğu yarı kapalı pazarda giyeceklerde bütün alternatifler mevcuttur. Tepki sadece yer kavgasıdır. Birazda maksatlı muhalefettir.

Sarıyer pazarcıları maalesef Belediyenin göstermiş olduğu anlayışı suistimal etmişlerdir.

Kimler tarafından kullanıldıklarını bilmek zorundadırlar. Yani pazarcılar tepkilerini Sarıyer Belediyesine değil Hükümete yapmak zorunda olduklarını bilmemektedirler.

Atatürkçü düşmanı, Kemalist devrimleri ortadan kaldıran, Kindar pazarcıların desteklediği AKP HÜKÜMETİ NE YAPMIŞ!

Pazarcılar için YASA ÇIKARMIŞ!

“SEBZE VE MEYVELER İLE YETERLİ ARZ VE TALEP DERİNLİĞİ BULUNAN DİĞER MALLARIN TİCARETİNİN DÜZENLENMESİ HAKKINDA KANUN. http://www.istanbulhal.com/index.php/sss

Pazar yerleri

MADDE 7- (1) Semt pazarları, tüketici piyasasının büyüklüğü, ulaşım imkânları, semt pazarı sayısı ve bunların birbirlerine yakınlığı ile semt pazarının çevreye, altyapıya ve trafiğe getireceği yükler ile can ve mal güvenliği riski göz önünde bulundurularak belediyelerce kurulur.

(2) Semt pazarında bulunan toplam satış yeri sayısının en az yüzde yirmisi özel satış yeri olarak üreticilere ayrılır. Ayrılan satış yerlerine üreticilerden yeteri kadar talep olmaması veya boşalan satış yerlerinin doldurulamaması hâlinde diğer talep sahiplerine de tahsis yapılabilir.

(3) Üretici pazarları, yörede yetiştirilen mal miktarı ve çeşidi, üretim sezonu ile üretici ve tüketici talepleri dikkate alınarak semt pazarlarının kurulduğu günlerle aynı olmamak şartıyla belediyelerce kurulur.

(4) Üreticiler, pazar yerlerinde kendi ürettikleri mallar dışında ve toptan satış miktarının iki katından az olmamak üzere belediyelerce belirlenen miktarın üzerinde satış yapamaz.

(5) Belediyeler, modern pazar yerleri kurmak, pazar yerlerinde malların hijyenik şartlarda satışa sunulmasını sağlayıcı uygun çalışma ortamını oluşturmak ve altyapı ile çevre düzenlemelerini yapmak, tüketicinin korunmasına yönelik tedbirleri almak ve gerekli denetimleri yapmakla görevlidir.

(6) Pazar yerlerinin kurulması ve kapatılmasına, işleyiş, yönetim ve denetimine, üretici ve pazarcılarda aranılacak niteliklere, bunların çalışmalarına, yapacakları satışlara, haklarına, uymakla yükümlü bulundukları kurallara ve faaliyetlerinin yürütülmesine dair diğer hususlara ilişkin usul ve esaslar ilgili bakanlıkların uygun görüşleri alınarak Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.

OYUNUZU VERMEYE DEVAM EDECEKMİSİNİZ?

Pazarcılara sormak isterim oyunuzu kime verdiniz?

Tamamen mevcut yerlerinizin dahi sizin olmadığı, “Pazar tahtalarının mafya elinden kiralandığı” bir pazarda maalesef, ” fiyatların Belediye kontrolünde değil de serbest piyasa olarak belirlendiği” Sarıyer halk pazarında, Belediyenin sağlamış olduğu tüm imkana rağmen nasıl tepki verebilme lüksünde olmaktadırlar anlamakta zorluk çekiyorum.

Mustafa BALCI

PARDON!

www.sariyertimes.com un mail ayarlarında mı? Problem var! Yoksa Sarıyer Belediyesi, Sarıyer Times’e akreditasyon mu? uygulamaktadır.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)