Ege bölgesinde kömür madenleri açılacak diye zeytin ağaçlarının kesilmesi hakkında karar alınması büyük bir ağaç katliamına yol açar.!
Zeytin bahçeleri sahipleri bu karara şiddetle karşı çıkmakla birlikte, alınan bu kararın bir geleceği yok edeceğine de ciddi olarak vurgu yapmaktadır.
Meyvesi ile sofraların vazgeçilmezi olan, yağı ile şifa dağıtan, ağacı yüzyıllar boyunca yaşayan ve doğaya nefes olan zeytin ağaçlarının yok edilmesi akıl karı değil ve asla kabul edilemez.!
Adı üç kutsal kitapta bile geçen, mitolojide sayısız tarihi geçmiş olaylara şahitlik eden zeytin ağaçlarını tam aksine korumak ve gelecek nesillere bırakma politikası üretmek gerekir.
Eski Yunan ve Roma uygarlıklarında kutsal bir aileden gelmenin işareti zeytin ağacı altında doğmuş olmaktır. Çünkü Tanrı Zeus’ un çocukları zeytin ağacı altında doğmuştur. Ayrıca bu dönemde ölenlerin sayısı kadar da zeytin ağacı dikildiği bilinmektedir.
Zeytin ağacı ağır ve zahmetli büyümesine karşın, uzun ömürlü ve dayanıklı bir ağaçtır. Bu nedenle Romalılar zeytin ağacına yedi canlı anlamına gelen ” Vivax olivia” adını vermişlerdir.
Kutsallığın, bolluğun, bereketin, adaletin, sağlığın, barışın, arınmanın ve yeniden doğuşun kısaca insanlık için önemli erdem ve değerlerin sembolü olan zeytin ağacı; semavi dinlerin üç kutsal kitabı olan, Kur’ an-ı Kerim, İncil, Tevrat’ ta kutsal ağaç olarak nitelendirilir. Kur’ an- ı Kerim’ de zeytin ağacından, meyvesi zeytinden ve zeytinyağından övgüyle bahseden ve kutsal olduğunu kabul eden ayetler bulunmaktadır.
Hz. İsa’nın göğe yükselişinin gerçekleştiği zeytin dağında ki bahçede bulunan zeytin ağaçlarının o zamandan kalma ağaçlar olduğuna ve bugün mevcut olan 8 zeytin ağacının Hz.İsa’ nın çarmıha gerilişine tanıklık ettiğine inanılır.
Tevrat’ta ise insanlara, ” hakkaniyet ve doğruluk” anlatılırken zeytin ağacı işaret edilir ve bu kutsal ağacın erdemine dikkat çekilir.
Zeytin hakkında anlatılacak daha bir çok bilgi olmakla birlikte, zeytinin faydaları saymakla bitmez.
Sofranızda zeytin mi yemeyi tercih edersiniz yoksa kömür mü?
Batı Karadeniz kömür madenleri ile zengin, bunun için Ege’ de zeytin ağaçlarını katletmeye gerek var mı?
Doğu Karadeniz’ imiz de Fındık ve çay var. Doğu Anadolu’ da şeker pancarı yetişiyor. Güneydoğu Anadolu bölgemiz Antepfıstığı zengini, Akdeniz’ de turunçgiller, buğday, pamuk. İç Anadolu bölgemiz tahıl bakımından zengin topraklara sahip.!
Görmesi bilen için ülkemiz cennettir, cennet.! Tarıma elverişli topraklarımız varken dış ülkelere bağımlı kalmak gerçekten içler acısı bir durum.
Nihalce
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)