Son Dakika Haberler

Müzik Terapisi Kanser Tedavisini Destekliyor

Müzik Terapisi Kanser Tedavisini Destekliyor
Okunma : Yorum Yap

4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla açıklama yapan Beykoz Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Gülten Kaptan Ateşoğlu, müzik terapisinin kanserli hastalara faydalarından bahsetti. Prof. Dr. Ateşoğlu, ‘Müzik terapisi kanserli bireylerde; ağrı, kaygı, stres, depresyon ve hastalığın yan etkileri ile baş etmede rahatlatıcı rol oynuyor. Gelişmiş ülkelerde, müzik terapistleri onkologlar ile birlikte çalışıyor’ dedi

Dünyada her yıl 14 milyon kişi kansere yakalanıyor ve yaklaşık 8 milyon kişi kanser nedeni ile ölüyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; Türkiye’de her 5 ölümden 1’inin, Avrupa’da ise her 4 ölümden 1’inin nedeni kanser. Hayatımızın bu kadar içinde olan kansere karşı farkındalığı artırmak için her yıl 4 Şubat Dünya Kanser Günü olarak kutlanıyor.

Bu hastalığın bakım ve tedavi süreci de hem hasta hem ailesi için zorlu geçiyor. Hasta ve yakınları, tıbbi tedavi sürecine eşlik eden destekleyici pek çok yönteme de başvuruyor. Bu noktada Beykoz Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Gülten Kaptan Ateşoğlu, müzik terapisine dikkat çekti. Özellikle gelişmiş ülkelerde yaygın bir yöntem olan müzik terapisinin kanser hastaları için pek çok yararının olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ateşoğlu, “Amerikan Müzik Terapi Derneği, müzik terapisinin, her yaştan hastanın fiziksel, duygusal, bilişsel ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için kullanıldığını belirtiyor. Müzik terapisi, kanser de dahil olmak üzere herhangi bir hastalığı tedavi edemez veya önleyemez. Ancak araştırmalar, müzik terapisinin kanserli bireylerde; ağrı, kaygı, stres, depresyon ve hastalığın yan etkileri ile baş etmede rahatlatıcı rol oynadığını ortaya koymaktadır” dedi.

Müzik terapistleri onkologlar ile birlikte çalışıyor

Gelişmiş ülkelerde, müzik terapistlerinin doktorlar, hemşireler, konuşma terapistleri, psikologlar ve psikiyatrlar gibi sağlık uzmanlarıyla birlikte çalıştığını kaydeden Prof. Dr. Ateşoğlu, “Ülkemizde müzik terapisi yaygın bir yöntem olarak kullanılmıyor. Ancak İngiltere’de 600’den fazla kayıtlı müzik terapisti var. Hastanelerde, bakım evlerinde olmak üzere çeşitli yerlerde çalışıyorlar. Amerikan müzik terapistlerinin çoğunluğu da onkoloji birimlerinde çalışmaktadır” diye konuştu.

Prof. Dr. Ateşoğlu, enstrüman çalmanın, şarkı söylemenin, müzik dinlemenin faydalarını, şöyle sıraladı: “Duyguları ifade etmede, hastalığın belirtileri ve tedavisi ile başa çıkmada, rahatlama ve rahat hissetmede, duygusal, fiziksel iyilik halini, özgüven, benlik saygısı ve yaratıcılık duygusunu geliştirme veya yeniden canlandırmada yararlı olduğu belirtilmektedir.”

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)