Son Dakika Haberler

SARIYER İLE BÜTÜNLEŞEN FAKÜLTE ORMAN FAKÜLTESİ

SARIYER İLE BÜTÜNLEŞEN FAKÜLTE ORMAN FAKÜLTESİ
Okunma : Yorum Yap

Sarıyer ile bütünleşen fakülte, Bahçeköy Orman Fakültesi Sarıyer 15 Mayıs 1930 ayında bağımsız ilçe oldu. O günden bugüne büyümeye devam ediyor. Öyle anlaşılıyor ki büyümeye devam edecek.
Sarıyer’in ilçe olduğu yıllarda iki önemli okul vardı Sarıyer’de.

Biri Rumelihisarın üst kısmında ki Amerikan koleji, diğeri de Bahçeköy’deki Orman Fakültesi idi. Bu iki önemli eğitim kurumunun dışındaki elbette ki ilkokul, ortaokul ve lise gibi okullar da vardı.

Amerikan kolejine girebilmek kolay değildi. Hatta biraz da yabancılık hissedildiğinden fazlaca tercih edilmiyordu ama İ.Ü. Orman Fakültesi öyle değildi. Bu fakülte adeta Türk halkının kendi evi gibiydi. Önceleri sınavsız öğrenci alınıyordu. Öğrencilerin üniversite okuması için bir teşvikti. Sınavsız okula alınıyor ve mezuniyeti ile beraber iş sahibi oluyordu. Zira doğrudan doğruya İ.Ü. Orman Fakültesinden mezun olan öğrenci Orman Genel müdürlüğü bünyesinde işe başlıyordu. Bu durum uzun yıllar devam etti. Ama zamanla değişiklikler meydana geldi, Orman Fakültesi cazibesini kaybetti.

Öncelikle okula sınavla öğrenci alınmaya başladı. Orman Genel Müdürlüğüne olan bağımlılığı zamanla kalktı. Böyle olunca da buradan mezun olan öğrenciler iş bulmakta zorlanmaya başladı. Hele her ilde bir üniversite sloganı ile başlayan Üniversite büyümesi işin cılkını çıkardı. Devlet Üniversiteleri dışında patır patır özel üniversite kurulmaya başlandı. Böyle olunca da kalite düştü. Devletçilikten uzaklaşma, özelleştirmenin büyük boyutlara varması sonucunda mezun öğrencilerin iş bulması da zorlaştı. İ.Ü. Orman Fakültesi, bir süre önce yapılan bir uygulama ile İstanbul Üniversitesinden koparıldı. İstanbul Üniversitesi ikiye ayrılınca Orman Fakültesi de İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesine bağlandı.

Orman Fakültesi ilk defa Orman Mektebi Alîsi adı ile 1857 de açıldı. 1880 de Maden Mektebi Alîsi ile birleşti ve Orman Maden mektebi adını aldı. 1893 yılında okul kapatıldı ve orman dersleri Halkalı Ziraat Okuluna verildi. 1903 de okulun adı Halkalı Ziraat ve Orman Mektebi oldu. 1910 yılında ise Orman Mektebi Alîsi adıyla orman okulu kuruldu.

Bu okul kısa bir süre merkez Sarıyer’de Horozoğlu Konağına (Eski Sarıyer Pertevniyal ilkokulu, sonraları Halk Eğitim Merkezi ve şimdi Kültür Merkezi) ve sonra da Bahçeköy’e taşındı.

1919 da Muhtar Paşa Çiftliğine sonra yine Sarıyer’deki Yedi Sekiz Hasan Paşa Köşkü Orman Mektebi Alîsi olarak kullanıldı.

1922 de tekrar Bahçeköy’e taşındı halen bu yerde ve 17 hektarlık bir alana yayılan kampüsünde eğitim ve öğretime devam etmektedir. Orman Mektebi Alîsi 1934 de Orman Fakültesi adını aldı ve İstanbul Üniversitesine bağlandı. Sürekli gelişme gösteren Orman Fakültesi Orman Mühendisliği, Orman Endüstri Mühendisliği, Peyzaj Mimarisi Mühendisliği adı ile üç bölüme ayrılmış olup ayrıca iki yıllık Ormancılık Yüksek Okulu da var.

Evet! Orman Fakültesini tanıttık. Amacım fakülteyi tanıtmak değil, bu eğitim kurumunda ders vererek binlerce öğrenciye istikbal hazırlayan öğretim üyelerini tanıtmaktır. Bunu başarabilirsem kendimi mutlu addederim.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)