Cumhuriyet Halk Partisi 23.dönem Millet Vekili Şinasi Öktem, İstanbul 2. Bölgeden yeniden aday oluyor.
CHP İstanbul İl Başkanlığını en uzun süre (6) yıl yapan Şinasi Öktem, döneminde yıllarca “ön seçim” için mücadele verdi ve cezalandırıldı. Bugün ise Ön seçim için bütün örgütün ayağa kalkması, geçmişte vermiş olduğumuz mücadelenin kazanımlarıdır dedi.
HALKIMIZIN DESTEĞİ İLE İKTİDARA YÜRÜYEBİLİRİZ
CHP’nin bir tane çıkış yolu var. Biz kurucu idarenin bize açtığı yoldan yürüyerek ancak halkın desteğini alabilecek bir siyasi gücüz. Biz ancak halkımızın desteğiyle iktidara yürüyebiliriz.
Halkımızın partideki temsilcisi örgüttür.
GENEL BAŞKAN SEÇEN ÖRGÜTÜMÜZ, MİLLET VEKİLİDE SEÇER
Her bölgede ortalama yetmiş bin üye var. 1. Bölgede 120 bin civarında parti üyesi tarafından temsil edilmekteyiz, bu üye yapılanması sorgulanabilir, yargılanabilir üyeler eksiktir fazladır bunların hepsi mümkündür ama bir şey unutulmamalı ki bu üye yapısından çıkan delegeler, Merkez Yönetim Kurullarını, Parti Meclisini, Genel Başkanı seçmektedirler. Üyeler ve Delegeler partinin Merkez Yönetimini ve Genel Başkanını seçiyor, Millet Vekillerini mi seçemiyor.
Millet Vekili, Belediye Başkanı, Belediye Meclis üyeliklerine gelindiğinde mi bizim partinin örgüt yapısı, üye yapısı tartışmaya açılıyor.
Üyeler mahalli delegelerini, mahalli delegeler ilçe ve il delegelerini, il delegeleri il Başkanlarını seçiyor, kurultay delegelerini seçiyor onlar da gidip genel başkanı seçiyorlar bu üyeler milletvekillerini de seçebilirler.
Bunun mücadelesini çok uzun zamandan beri veriyoruz, 2007 seçimlerinden önce yaptığımız Conrat Oteli toplantısında o zaman ki Genel Başkanında olduğu merkez yönetim kurulunun da olduğu parti meclisinin ve İstanbul milletvekillerinin hepsinin dahil olduğu toplantıda ben o dönemin il başkanı olarak örgütümün görüşlerini dile getirdim ve bu partinin tek yolunun ön seçim olduğunu hatta kontenjanlar kullanılarak bugün fermuar sistemi dediğimiz sistemi önererek ön seçim talebinde bulunduk.
ÖN SEÇİM OLMALI, KONTENJANDA KULLANILMALI
6 sene İl Başkanlığı yaptım, Ön seçim talebinde bulunduk diye örgütümüz baştan aşağı ben dahil ağır şekilde cezalandırıldı. Şimdi aynı yöneticiler üyelerin oy kullandığı, hakim denetiminde ön seçim istemektedirler, demek ki hukuk, hem parti içi hukuk herkese birgün lazım oluyor, bu anlayışla bu mücadeleden gelen bir anlayış olarak biz bu ön seçimde diretiyoruz. Ön seçim olmalı, bu kadar kontenjan da kullanılmamalı yüzde 5 kontenjanla yetinilmeli. Bir başlangıçtır hiç değilse 90 yıllık partinin bir yerden parti içi demokrasiyi işletmeye başlamasıdır.
Ön seçim bir kültürdür, bugün eksiklikleri, fazlalıklar, haksızlıklar olabilir, birçok hak eden arkadaşım aday olamaz, seçilemez bunların hepsi olabilir bunların içerisinde biz de olabiliriz ama bir mücadeleyi başlatmış oluruz.
Örgütle partiyi yönetenler ve örgütle Millet Vekilleri arasında bir içiçelik olur. Bir Millet Vekili’nin örgütün ihtiyaçlarını karşılamak için çaba sarfetmesinin bir anlamı yok, nasıl olsa onu örgüt seçmiyor, dolayısıyla üyelerin değer kaybı oluyor, parti gözünde üyeler değer kaybedince parti de üyeler gözünde değer kaybediyor, delegeler için de aynı şey söz konusu ve dolayısıyla da halk için de aynı şey söz konusu, üyelerinin gözünde değer kaybetmiş bir partinin halkın gözünde değer bulacağını düşünmek kadar herhalde siyaset bilimine aykırı bir şey olamaz.
ÖRGÜTÜMÜZE DEĞER VERİLMELİDİR
CHP örgütü yarım da olsa bu önseçime katılmalı, yüzlerce arkadaşım çıkmalı, aday olmalı, tecrübe kazanmalı, örgüt de varlığını hissetmeli.
İnsan psikolojisinde en önemli şey değer verilmektir. Değer verildiğini hissettiğinizde siz daha farklı bir birey olursunuz. Şimdi örgütümüze değer verilecek örgütümüz de buna göre sandığa sahip çıkacak , örgütümüz siyasi çalışmalarını yapacak ve ben seçtim diyerek, çorbada benim de tuzum var deyip mutlu olacak ve seçilenler de partiyi kolay kolay bırakıp gidemeyecekler.
KOMİSYONA KATILMADAN PARTİYİ TERK EDİYORLAR
Gittikleri mahallelerde oturdukları evlerde, lokallerde, kafelerde hep bir partiliyle karşılacaklar ve partili de diyecek ki niye istifa ettin? Hangi köşkün, bilmem neresinden kimin önerisiyle listeye koyduğun Millet Vekili komisyon toplantısına bile katılmadan partisini terk ediyor, başka partiye geçiyor, hiçbir partilinin de ona hesap sorma hakkı yok, imkanı yok çünkü yaşadığı yerler ayrı, varolduğu dünya ayrı, düşünceler ayrı..
ERCAN CENGİZ’İN NİÇİN MİLLET VEKİLİ OLDUĞUNA BİRİLERİNİN CEVAP VERMESİ LAZIM
Emek sömürüsü ortadan kalkacak, kim CHP’nin merkez yoklamasıyla oluşan Millet Veklillerinin arkasında etkin oluyor? Bu soruya zaman zaman cevap bulmakta zorlanıyoruz. Ercan Cengiz bu partide niçin Millet Vekili olduğuna birilerinin cevap vermesi lazım. Ercan Cengiz kimdi ki hangi siyasi sosyal faaliyetleriyle hangi sosyal demokrat duruşuyla hangi devrimci duruşuyla hangi ilerici yurtsever duruşuyla bu partide milletvekili oldu sonrada ihanet edip gitti? Bu sorunun cevabını kim verecek hesabını kim verecek? Örgüt seçerse örgüt verir.
Bu son 10-15 yılda oluşturulan milletvekilleri listesinin hem eski yönetim döneminde hem bugünkü yönetimde patır patır nasıl döküldüklerini hepimiz gördük. Bizim o ilk ön seçim istediğimiz ve bunun için cezalandırıldığımız dönemde bile aday olarak seçilen birçok Millet Vekili partiyi terk etti.
Millet Vekili 150 bin civarı oy ile seçiliyor, 4 tane İstanbul milletvekili partiyi terk ettiğinde 600 bin oy ediyor, bu 600 bin emektir 1 oy için bu örgüt, bu parti, bu insanlar, partiye oy verenler, muhtarlar, delgeler, memurlar herkes çalışmaktadır, “onun için tek yol ön seçimdir”.
SİYASİ ANLAŞMALAR, KONTENJANI GEREKTİRİYOR
Biz fermuar sistemine de razıyız hiç değilse yarısı örgüt tarafından temsil edilecektir ayrıca Genel Merkezin birtakım kontenjanları kullanmasını da haklı buluyoruz, siyasi anlaşmalar da vardır, siyasi görüşmeler vardır. Önümüzdeki süreçte siyasi gelişmeleri değerlendirmek elbette ki parti yönetiminin daha bilinçli yapacağı bir iştir, onu elbette ki tabandaki arkadaşım çok yakından göremez, Dışişleri Bakanı olacak arkadaş belki bizim örgütten çıkmayabilir İçişleri Bakanı olacak arkadaş bizden çıkmayabilir, bunlar için genel merkezin kontenjan kullanmasından da daha doğal bir şey yok, biz bunu bir parti sorumluluk ve olgunluğuyla içtenlikle destekliyoruz.
Şinasi ÖKTEM Kimdir.
1955 yılında Gümüşhane’de doğdu.
Ümraniye Lisesi’ni bitirdi, 1976 yılında İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nden mezun oldu.
1971’de CHP Üsküdar Gençlik Örgütü’ne üye olarak siyasi yaşamına başladı.
1980 yılına kadar Cumhuriyet Halk Partisi’nde İlçe Delegesi, İl Delegesi, Kurultay Delegesi, Gençlik Kolu Sekreterliği ve Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı.
1978-1980 Ümraniye Halk Evi Kurucu Sekreterliği, 1988 – 1989 Sosyal Demokrat Halkçı Parti Ümraniye Kurucu İlçe Başkanlığı görevlerinde bulundu.
Ümraniye’nin Büyükşehir Belediyesine bağlı ilçe olduğu dönemde 1. Dönem 1989–1994, Ümraniye’nin seçilmiş ilk ilçe Belediye Başkanı oldu.
1995 yılında genel başkanın talimatıyla Cumhuriyet Halk Partisi Gümüşhane Milletvekili Adayı oldu.
2000-2002 yıllarında CHP Ümraniye İlçe Başkanlığı yaptı.
2002-2007 yıllarında iki dönem üst üste kongre kazanarak CHP İstanbul İl Başkanlığı görevini en uzun süre yapan il başkanı oldu. Yirminin üzerinde ilçe binası ve Şişhane’de bulunan il binasının satın alınmasını organize etti.
2005 yılında CHP 13.Olağanüstü Kurultayı’nda Kurultay Başkanlığı yaptı.
22 Temmuz 2007 seçimlerinde Milletvekili adaylığı için görevinden istifa etti ve İstanbul 1. bölge 8. sıradan aday olarak seçimlerden TBMM 23. dönem Milletvekili olarak çıktı. Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda görev aldı.
Anadolu Bilim Kültür Cem Vakfı Kurucu Başkanlığı, Filiz Yayınevi Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı.
Halen Öktem Bağcılık ve Şarapçılık Yönetim Kurulu Başkanı olarak Trakya Bölgesi’nde çiftçilik ve bağcılıkla uğraşmaktadır.
Evli, iki çocuk babasıdır.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)