Son Dakika Haberler

Savaşmadan Türkiye’nin Suriye Zararı 10 Milyar Dolar

Savaşmadan Türkiye’nin Suriye Zararı 10 Milyar Dolar
Okunma : Yorum Yap

Türkiye Suriye ile savaşmadan 10 milyar dolar zarara uğradı. Birde savaşa girdiğimizde zarar tahmin edilemiyor. Türkiyenin dış politikada yanlış kararları ülke ekonomisine derin yaralar açacak, 2013 Türkiye için parlak bir yıl olmayacak.

Rus Ortadoğu Uzmanı Stanislav Tarasov

, Türkiye’nin Suriye’deki iç savaş nedeniyle bu ülkeyle ticaretinin durmasıyla birlikte uğradığı zararın 10 milyar dolar olduğunu iddia etti. Tarasov, Mısır’a inen koridorun kapanmasının da birkaç milyar dolara malolduğunu savundu.

Rusya’nın Sesi Radyosu’nun sitesinde yayınlanan haberde, Suriye krizinin Türk ekonomisine ciddi etkilerde bulunmaya başladığına, Türkiye Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yaptığı Suriye’li mültecilere yapılan harcamanın 220 milyon dolar olduğuna dikkat çekildi. Batıdan mülteciler için söz verilen yardımların gelmediği de belirtilen haberde, Ortadoğu uzmanı, radyonun yorumcusu Stanislav Tarasov’un şu değerlendirmesine yer veriliyor:

“Sözlerime başlamadan önce bir kaç gerçeği dile getireyim. Ankara ve Şam arasında Suriye krizinden önce hemen hemen 10 milyar Dolar’a varan ticaret hacmi sıfıra indi. Bu yetmiyomuş gibi Türkiye, İran Körfezi devletleri ve Mısır’a mal sevkiyatının yapıldığı transit koridoru da kaybetmiş bulunuyor, bu da bir kaç milyar daha demek. Suriye krizi sınır illerindeki ekonomilere çok hissedilir bir darbe vurdu.

Hatay Sanayiciler ve İşadamları Derneği Başkanı Gülay Gül, Suriye ile sınırın kapatılması nedeniyle bölgedeki bir çok şirketin iflas aşamasına geldiğini açıkladı. Milliyet gazetesi ise ‘Suriye politikası ülkeye pahalıya patladı, ancak bundan daha da kötüsü fatura gittikçe kabarıyor’şeklinde durumu özetliyor. Gazete bunu yazarken Suriye hava sahasının kapatılmasının İstanbul’dan Suudi Arabistan, Katar, Umman, Yemen, BAE, Bahreyn ve Güney-doğu Asya ülkelerine olan Türkiye hava trafiğini maliyetini hemen hemen ikibin Dolar artırdığına da dikkat çekiyor. Bu da direk olarak yolcuların ceplerine yansıyor.

Buna paralel olarak Türkiye’nin yurt dışındaki olumlu imaj nitelikleri de gittikçe solmaya başlıyor. Çatışma ortamına girmiş bir ülke imajı sadece extrem turizmi sevenlerin dikkatini çeker, huzur ve deniz kıyısında, güneşlenerek zevk almayı isteyenleri değil. Dahası yatırımcılar Türkiye’deki mal ve hizmetlerin fiyatlarına bir de askeri çatışma ortamına girme riskini eklemeye başladılar. Genel olarak bölgedeki durumun istikrarsızlaşması Türkiye’nin uzun vadeli enerji projelerinde Rusya da dahil olmak üzere komşu ülkeler ile ilişkilerine iyimserlik getirmiyor.

Türk iş çevrelerinde, açık bir şekilde ülke hükümetinin Suriye konusundaki politikasını değiştirme çağrılarının giderek daha gür bir şekilde çıkması bir rastlantı değil. Anlaşılan o ki Ankara bu çağrılara kulak vermeye başladı. Bilindiği üzere Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakü’de düzenlenen Ekonomik İşbirliği Örgütü zirvesinde Suriye konusunda Türkiye, İran ve Mısır’ın katılımı ile üç taraflı bir görüşme yapılması önerisinde bulunmuştu. Veya Türkiye, Rusya ve İran şeklinde bir format söz konusu olacaktır. Bu Türkiye’nin Suriye çıkmazından güç senaryosu ile değil politik-diplomatik çözüm yöntemleri ile çıkmaya çalıştığını gösteriyor olabilir. Eğer bu gerçekten böyle ise Türk diplomasinin bu yoldaki çabalarını selamlamamız gerekir. En önemlisi bu bir diplomatik oyun olmasın, sözleri gerçek işler takip etsin.”

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)