1959 yılında halkın ziyaretine açılan Sait Faik Abasıyanık Müzesi, titiz bir restorasyon sürecinin ardından 11 Mayıs 2013 tarihinde yenilerek yeniden kapılarını açtı. Müze 2014-2015 sezonuna her yaştan ziyaretçilerin ilgisini çekecek pek çok özel etkinlikle giriyor. Bu çalışmalardan ilki 15 Eylül’de başlayacak olan ve teknoloji meraklısı çocukları hedefleyen ‘Sait Faik akıllı çocuklarla yarışıyor’ projesi. Müzeyi gezerken akıllı telefonların QR Kod okuma programına okuttukları soruları yanıtlayabilen ve doğru yanıtları bilgi@saitfaikmuzesi.org adresine ileten çocuklar arasında her ay sonunda yapılacak çekiliş ile 3 şanslı kişiye yazarın tüm eserlerinden oluşan bir set hediye edilecek.
22 Ağustos 1959’da halkın ziyaretine giriş ücreti alınmaksızın açılan Sait Faik Abasıyanık Müzesi, yazarın annesi Makbule Abasıyanık’ın vasiyetinin Darüşşafaka Cemiyeti’ne intikal ettiği 1964 yılından beri Darüşşafaka Cemiyeti’nin sorumluluğunda yaşatılıyor. Müze ev, Sait Faik Abasıyanık’ın yaşamına tanıklık etmiş eşyaları, fotoğrafları, mektupları, kartpostalları, eserlerine konu olan sayısız hatırasının izlerini taşıyan nice eşya ve belgeyi ziyaretçileriyle buluşturuyor.
1959 yılında halkın ziyaretine açılan Sait Faik Abasıyanık Müzesi, titiz bir restorasyon sürecinin ardından 11 Mayıs 2013 tarihinde yenilerek yeniden kapılarını açtı. Müze 2014-2015 sezonuna her yaştan ziyaretçilerin ilgisini çekecek pek çok özel etkinlikle giriyor. Bu çalışmalardan ilki 15 Eylül’de başlayacak olan ve teknoloji meraklısı çocukları hedefleyen ‘Sait Faik akıllı çocuklarla yarışıyor’ projesi. Proje kapsamında müze evin içindeki 10 noktaya usta hikâyecinin hayatından sorular şifrelenerek yerleştirildi. Akıllı telefonlarının QR Kod okuma programına okuttukları soruları yanıtlayabilen ve yanıtları e-posta ile müzeye gönderen teknoloji meraklısı çocuklar arasında arasında her ay sonunda yapılacak çekiliş ile 3 şanslı kişiye yazarın tüm eserlerinden oluşan bir set hediye edilecek. Sait Faik Abasıyanık’ın eserleri 2012 yılından beri Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından zenginleştirerek yeniden basılıyor.
Kısa Kısa
Darüşşafaka Cemiyeti Sait Faik’in tek varisidir.
Darüşşafaka Cemiyeti 1955’te yazarın annesi tarafından kurulan “Sait Faik Hikâye Armağanı”nı 2012 yılından bu yana Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları işbirliği ile sürdürmektedir.
Kültür ve tarihe ev sahipliği yapan en önemli özel müzelerimizden biri olan Sait Faik Abasıyanık Müzesi, 11 Mayıs 2013 tarihinde yenilerek yeniden açılmıştır.
Müzeyi o günden bugüne kadar 7.438 kişi ziyaret etmiştir.
Çağdaş müzecilik anlayışı ile yenilenen sergileme düzeni, yerli ve yabancı Sait Faik okuyucularının ilgisini çekmektedir.
Ziyaretçilerin %30’unu yabancı uyruklular, %70’ini yerli ziyaretçiler, %60’ını 14-28 yaş aralığındaki gençler, %30’unu 29-45 yaş aralığındakiler, %10’unu da 45 yaş üzeri ziyaretçiler oluşturmaktadır.
Müze Pazartesi ve Salı günleri dışında her gün 10:00-18:30 saatleri arasında açıktır.
Müzede Sait Faik Abasıyanık’ın Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından zenginleştirilerek yeniden basılan eserleri satışa sunulmaktadır.
Müzenin adresleri: http://saitfaikmuzesi.org/ ; https://twitter.com/SaitFaikMuzesi ; https://www.facebook.com/SaitFaikAbasiyanikMuzesi?fref=ts
Darüşşafaka 151 yıldır eğitimle yaşamları değiştiriyor
Darüşşafaka Cemiyeti, 1863 yılından beri “eğitimde fırsat eşitliği” misyonuyla varlığını sürdürüyor. Babası veya annesi hayatta olmayan, maddi durumu yetersiz ve yetenekli çocuklarımıza kaliteli ve çağdaş eğitim olanağı tanıyor ve onların düşünen, sorgulayan, çevrelerine ve ülkelerine karşı sorumlu, aydın bireyler olarak hayata atılmalarını sağlıyor.
Bugün Türkiye’nin dört bir köşesinden, sınavla seçilen 1.000’e yakın çocuğumuz, Darüşşafaka’da ortaokul 1. sınıftan liseyi bitirinceye kadar tam burslu, yatılı ve İngilizce eğitim görüyor.
Darüşşafaka Cemiyeti bir sivil toplum kuruluşu olarak kurulduğu günden bu yana, hayırsever kişi, kurum ve kuruluşların bağışlarıyla varlığını sürdürüyor. Darüşşafaka öğrencilerinin eğitim, barınma, beslenme, kıyafet, sağlık, kitap, kültürel aktiviteler, cep harçlığı gibi yaşam giderleri ve aynı zamanda üniversite eğitimini sürdüren Darüşşafaka mezunlarına sağlanan burslar da dahil olmak üzere tüm giderler, hayırseverlerin, sosyal sorumluluk bilinciyle hareket eden kurum ve şirketlerin destekleriyle karşılanıyor.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)